Перу детронира Чили и ще бъде съперник на Бразилия на финала на Копа Америка. "Инките" направиха на пух и прах Алексис Санчес и компания с класическото 3:0. 

Едисон Флорес (21') и Йошимар Йотун (39') бяха точни през първото полувреме, а в 91-ата минута ветеранът Хосе Паоло Гереро също се разписа. 

За Перу това ще е първи финал в турнира от 1975 година, когато спечели титлата. Чили беше властелин на Южна Америка от 2015 година насам, като триумфира в последните две издания на надпреварата, но този път отпадна на полуфинала. Така се изпариха надеждите за три последователни триумфа . Това е постигал тимът на Аржентина през 1940 г. 

Поражението от големия регионален съперник пък засили напрежението върху селекционера на Чили Рейналдо Руела, който още през миналата година беше изправен пред уволнение заради начина си на подбор на състава.

Спорът за трофея ще се състои в неделя от 23:00 часа на "Маракана". На финала Перу ще се опита да отмъсти на Бразилия за тежката загуба с 0:5 в груповата фаза. Интересното е, че до момента "селесао" още няма допуснат гол във вратата на Алисон Берек и "инките" се надяват да прекъснат страхотната серия.


В 38-ата минута Виктор Йосимар Йотун наказа вратаря на чилийците Габриел Ариас, който беше излязъл извън наказателното поле, за да спре контраатака. Гереро вкара 13-ото си попадение за националния отбор на Перу в 91-ата минута, а в 95-ата Чили получи дузпа. Слабият удар на Едуардо Варгас беше спасен от вратаря на инките Педро Халесе.

Перуанският страж, който имаше сериозна вина за тежкото поражение от Бразилия в групата, вече спаси две дузпи- на нападателя на Барселона Луис Суарес в предишния етап на турнира, и на Габриел Жезус от Бразилия.

Враждата между Чили и Перу има политическа основа от 19-и век, когато Чили воюва срещу съюзените перуански и боливийски войски в периода 1879-1884 година. Конфликтът е известен като Тихоокеанската война и завършва с победа на Чили, които откъсват някои важни за Перу земи по океанското крайбрежие.

По пътя към големия мач перуанците елиминираха още Уругвай след 0:0 в редовното време изпълнение на дузп. В груповата фаза освен поражението от домакините на Копа Америка, Перу надделя с 3:1 над Боливия и направи 0:0 с Венецуела.

От своя страна петкратният световен шампион изхвърли Аржентина с 2:0, Парагвай след 0:0 и дузпи, а преди това разби с 3:0 Боливия и направи 0:0 с Венецуела.   

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/gMwp76v4W5s" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>