Косово е изненадващият нов лидер в квалификационна група "А" по пътя към Евро 2020, в която се намира и националният отбор на България.

Днес момчетата на Бернар Шалан обърнаха Чехия и постигнаха изключително важна победа с 2:1 на свой терен. Те нямат загуба в продължение на цели 15 поредни мача.

Звездата на чехите Патрик Шик откри резултата след четвърт час игра. Той получи топката от Янкто и успя да я запази около точката за изпълнение на дузпа. Елегантно си освободи място и стреля технично до гредата, без особени шансове за вратаря Самир Уйкани.

Ведат Мурики обаче възстанови равенството малко след това. Това стана при контраатака от ляво на Елмир Рашани, който хвана чехите само с двама отзад. Проби и пусна към центъра на наказателното поле на Мурики, който изпревари защитника и наказа вратаря Томаш Вацлик.

В средата на втората част Мергим Войвода заби победния гол за Косово. Бекът вкара от корнер след заучено положение. Валон Бериша изпълни триково, Войвода видя празното пространство, включи се и бутна топката в ъгъла. 

Така малката балканска държава събра актив от 8 точки и изпревари дори фаворита Англия, който е с 6 пункта. Трябва обаче да отбележим, че "Трите лъва" имат два мача по-малко.

Тази вечер англичаните приемат България в опит да си върнат първата позиция в групата. Воденият от Краси Балъков национален тим е само с 2 точки, а Чехия (6 пункта) падна на трето място.

Класиране:
1. Koсово 4 2 2 0 7:5 8
2. Англия 2 2 0 0 10:1 6
3. Чехия 4 2 0 2 6:8 6
4. България 4 0 2 2 5:7 2
5. Черна гора 4 0 2 2 3:10 2