Световната федерация по футБОл (ФИФА) прие пакет от реформи, които касаят отдаването на играчи под наем и агентските комисионни, съобщи пресслужбата на централата.

Заседанието се проведе в четвъртък в Шанхай (Китай). По повод отдаването под наем се въвежда ограничение от сезон 2020/2021, като на клубовете се разрешава да дават и вземат под наем не повече от осем футболисти на възраст 22 години и по-големи при подписани контракти с отбори от други страни. За сезон 2022/2023 бройката на футболистите, които могат да бъдат давани и получавани под наем може да бъде съкратена на 6, като два клуба не могат да си разменят или дадат или вземат под наем повече от трима играчи.

Също така беше въведен и таван на комисионни за агент (10% от трансферната цена на агенти, представляващи клуба, който продава играча, 3% от възнаграждението на играча на представители на играча и клуба, който купува играча).

От ФИФА обявиха, че огромна част от легалните агенти така или иначе работят по тази практика, но има нелицензирани представители, както и хора близки до клубни ръководства, които опитват и понякога успяват да вземат по-големи суми. Също така ще се следи и за спазването на принципа за ограничаване на конфликта на интереси при трансфери, когато са замесени хора от клубовете при преговори за личните условия на футболистите.