Галерия

Президентът на УЕФА Александър Чеферин се изказа много остро за расистките скандали в Европа.

Той не подмина евроквалификацията между България и Англия (0:6), която на два пъти  беше прекъсвана заради обиди от малка група фенове към цветнокожите футболисти на гостите.

Скандалът от месец октомври обиколи всички световни медии и продължава да е сред водещите теми, когато става въпрос за расизъм. "Мислите ли, че на тези идиоти в България им пукаше за мач? Те напуснаха стадиона след десет минути. Мислите ли, че на феновете в Хърватия, които нарисуваха свастика на терена, им пука за футбола? Не. Те са точно като нацистката партия от 30-те години на миналия век. И ако ние кажем, че не можем да направим нищо повече, то тогава трябва да спрем да правим каквото и да е", каза Чеферин.

"Все още смятам, че 99% от феновете не са расисти. Но има идиоти, които провалят всичко. Интересуват се само от тяхната идиотска идеология. Вниманието е всичко, което искат. Не им пука, дори играчите да напускат терена. Даже им харесва. Така страдат само истинските привърженици", добави Чеферин пред Мирър. 

Словенецът се изказа критично и за британския министър-председател Борис Джонсън. "Когато политик нарича жените с бурки "пощенски кутии", а след това публично осъди УЕФА, трябва ли да му отговаряш? Вярваш ли, че е искрен? Стига де", добави Чеферин.