Без голямата си звезда Кристиано Роналдо Португалия започна с категорична победа защитата си на титлата в Лигата на нациите, след като срази с 4:1 Хърватия на "Ещадио до Драгао" в Порто.

През всички 90 минути домакините имаха пълно превъзходство и освен трите попадения, уцелиха и още толкова греди.

Жоао Феликс откри резултата в 41-ата минута, а в 58-ата Диого Жота удвои преднината на европейския шампион. В 70-ата Жоао Феликс тотално уби интригата в срещата. В края Бруно Петкович беше точен за гостите, а после и резервата Андре Силва вкара за крайното 4:1.

Така Португалия започна с победа в групата и събра 3 точки. Същото се отнася и за Франция. "Петлите" излъгаха с 1:0 като гост Швеция с попадение на Килиан Мбапе.

В следващия кръг скандинавците приемат Португалия, а Хърватия гостува в Париж. И двата мача ще се играят на 8 септември.


През първото полувреме домакините изпуснаха една дузина голови положения. Първо Жоао Феликс нанесе хубав удар след солова атака, но Доминик Ливакович изби топката, която отиваше в левия ъгъл. 

После вратарят отрази изстрел на Рафаел Герейро. В 23-ата минута Феликс шутира силно и разтресе лявата греда, а Герейро не успя да вкара при добавката. 120 секунди по-късно Пепе на два пъти се размина с гола. Първо Ливакович изби удара му с глава, при добавката на ветерана стражът на Динамо Загреб като по чудо отново успя да се намеси.

После и десният стълб помогна на гостите, след като Диого Жота засече с глава. В 34-ата минута Герейро отправи опасен удар и гредата за трети път в мача спаси Хърватия.

Така се стигна до 41-ата минута, когато логичното се случи и Португалия поведе. Тогава Кансело навлезе навътре, никой не го посрещна и футболистът на Манчестър Сити с фамозен удар матира Ливакович за 1:0!

След почивката нещата на терена не се промениха и домакините продължиха да създават опасни ситуации. В 51-ата минута Феликс можеше да удвои преднината на европейския шампион, но защитник успя да изчисти в последния момент.

После Бруно Фернандеш стреля от движение от границата на наказателното поле, но Ливакович отрази. В 58-ата минута Хърватия се пропука за втори път в мача. Герейро с перфектен дълъг пас изведе Жота, той навлезе в наказателното поле и с точен шут в долния десен ъгъл покачи на 2:0 за Португалия!

В 70-ата минута Феликс сложи точка на спора. Нападателят на Атлетико Мадрид получи пас пред пеналта и стреля по земя. Топката мина под плонжа на вратаря и влетя в мрежата му за трети път в срещата!

В последната минута резервата Бруно Петкович вкара почетния гол за световния вицешампион след удар от близко разстояние. Но това не беше всичко в мача и в 94-ата минута току-що появилият се на терена Андре Силва оформи крайния резултат. Нападателят на Айнтрахт Франкфурт беше точен с отиграване с едно докосване след асистенция на Пепе.

Португалия – Хърватия 4:1

Голмайстори: 1:0 Кансело (41), 2:0 Жота (58), 3:0 Феликс (70), 3:1 Петкович (90), 4:1 А. Силва (90+4)

Португалия: Лопес, Герейро, Диаш, Пепе, Кансело, Фернандеш, Перейра, Моутиньо (82-Оливейра), Б. Силва (78-Тринкао), Жота, Феликс (88-А. Силва)
Селекционер: Фернандо Сантош

Хърватия: Ливакович, Йедвай, Ловрен, Вида, Баришич, Ковачич, Пашалич (61-Брозович), Брекало (61-Перишич), Влашич, Ребич, Крамарич (74-Петкович)
Селекционер: Златко Далич

Стадион: "Ещадио до Драгао"
Съдия: Давиде Маса
Жълти картони: Йедвай, Баришич (Хърватия)