Вече 3 сезона вървят спорове за влиянието на ВАР върху съдийските решения. Вярно е, че ставаме често свидели на някой фрапиращи моменти, но числата за категорични – ВАР е свалил вероятността от съдийски грешки от 7,9% на невероятните 1,7%, пише Монитор.

Има два основни въпроса, които трябва да получат отговори. Първият е дали ВАР направи футбола по-честен. Вторият е дали технологиите не разрушиха динамиката на играта с постоянните проверки на спорните ситуации. Истината е, че на тези въпроси се отговаря по различен начин и често всичко е субективно. Сега вече има достатъчно статистически данни, които позволяват да се правят изводи от влиянието на ВАР върху мачовете. Наскоро изданието Journal of Sports Sciences публикува задълбочено проучване на група белгийски учени начело с Йоахим Спиц. Екипът е разгледал над 2000 мача в 13 първенства. Нещо повече близо 80 процента от екипа е бил съставен от елитни рефери с най-малко 5-годишен стаж на най-високо ниво. Данните са събирани от следните първенства – Австралия, Белгия, Китай, Чехия, Англия, Франция, Германия, Италия, Нидерландия, Полша, Португалия, Южна Корея и САЩ в периода 1 януари 2017-1 юни 2018. Трябва да се отбележи, че в този изследван период ВАР не е работил с пълния си капацитет в дадени страни. В Англия имаше технологии само в мачовете за купите, а във Висшата лига бе въведен през лятото на 2019 година, докато в Бундеслигата, Серия А и Ередивизие действаше на пълни обороти.

Процедурата при проучването е била следната: след мачовете разглежданите от ВАР ситуации се качват на специална платформа, след това екипи от 5-10 съдии разглеждат решенията на колегите си в две направления. Първото е било реферите правилно са разчели подадените от ВАР съвети за дадените ситуации. Второто е дали е било взето правилното решение след използването на ВАР, като за него е било единодушно решение на комисията. Ако дори само един от експертите не е съгласен с другите, то тогава тази ситуация е била пращаната в така наречената „сива зона“ и не се включва в изследването. Това е правилно решение и при съдиите има субективност и те може интерпретират дадена спорна ситуация по различен начин. А и правилата на играта им предоставят тази свобода. След това учените систематизират и обработват огромната база данни и правят съответните изводи.

Най-важният от тях е, че футболът е станал с цели 6 процента по-справедлив.Вторият е, че ВАР се е използвал най-често за проверки за потенциални дузпи. В разгледаните 2195 мача видео технологията е била използвана 9732 пъти или повече от 4 пъти на мач. От тези спорни ситуации в така наречената „сива зона“ за пратени 638 ситуации или 6,5%.

Изследването показва, че при спорните моменти съдиите се придържат към първоначалното си решение и само в 7 процента от случаите те си го променят. Числата показват и нещо много важно. Съдиите без помощта на ВАР са взели точните решения в 8736 от 9094 случая, което прави 92,1% акуратност. След използването на ВАР този процент скача на 98,3%. Изводът тук е ясен – технологиите вдигат точността с цели 6,2%. Тоест с такъв процент се вдига справедливостта. Но, има и едно голямо „но“. В 111 от тези 8376 или в 1,3% от случаите съдиите са вземали първоначално правилно решение, но след намесата на ВАР са го променяли с грешно.

Най-често ВАР е бил използван за даване или отмяна на червени картони – общо 3820 проверки (39,3%), но само в 4% от тях е имало промяна на първоначалното решение. Ако се разгледа този нисък процент на промяна, се вижда при него едва в 5 процента се отменя червеният картон. Обяснението тук е ясно – грубите прояви като удряне на противник в лицето най-често се случват в неигрови епизоди, които са извън полезрението на съдиите. На второ място се нареждат проверките за дузпи – 33,4 процента. При тях съдиите променят решенията по-често след намесата на ВАР – 7,7% от случаите. Най-малко са разглеждани спорни ситуации при голове – 27,1% от всички такива и след намесата на ВАР има отмяна на попаденията (74%).

Големият въпрос е дали ВАР не нарушава динамиката на мачовете и дали си струват тези 6 процента по-справедлива игра. Средно на мач заради ВАР се губят 40 секунди. За сравнение топката е в игра средно 52-56 минути на мач. Повече от 30 минути отиват за биене на корнери, фаулове, тъчове, смени и радост при голове. Всички може да преценят дали ВАР си струва.