След фалстарта на Франция срещу Украйна в сряда, днес "петлите" записаха първи успех в световните квалификации. Те се наложиха над Казахстан с 2:0 в мач, игран на стадион "Нур-Султан".

Усман Дембеле откри резултата в 20-ата минута, а Серхий Малий (44‘) си отбеляза злощастен автогол в самия край на първото полувреме.

Соченият за фаворит световен шампион не остави съмнение в превъзходството си и тотално надигра своя опонент, като не му позволи да отправи точен удар.

Дидие Дешан беше направил цели 9 промени спрямо изненадващото реми с Украйна. Селекционерът на "петлите" остави в стартовия състав единствено вратаря Юго Лорис и голмайстора от първия мач – Антоан Гризман.

Очаквано Казахстан не успя да се противопостави по никакъв начин и само благодарение на вратаря си Александър Мокин резултатът не е с по-сериозно числено изражение. Стражът се отчете с куп добри изяви под рамката, включително и отразена дузпа на Килиан Мбапе в 75-ата минута.

"Ястребите" записаха шести пореден мач без успех, а двубоят днес бе първи за тях в този квалификационен цикъл, след като в първия кръг отборът почиваше.

Франция събра актив от 4 точки и временно оглави класирането. В следващия кръг "петлите" гостуват на Босна и Херцеговина, чийто национален селекционер е българинът Ивайло Петев. Казахстан пък ще има тежка визита на Украйна.


Двубоят на стадион "Нур-Султан" в Астана очаквано започна с леко превъзходство за Франция. "Петлите" владееха повече топката, но играта се развиваше в средата на терена и не създаваха реална голова опасност.

Постепенно гостите засилиха натиска си в противниковата половина и това даде резултат в 20-ата минута. Футболистите на Дешан организираха добра атака, която завърши с хубав удар на Усман Дембеле в долния десен ъгъл на вратата на Александър Мокин.

Към края на полувремето домакините сами си създадоха главоболия, след като допуснаха грешка при изнасянето, а Малий геройски се намеси от голлинията и предотврати сигурно попадение.  

Това все пак се случи от последвалия корнер, когато именно Малий злощастно засече топката и я прати в собствената си врата – 0:2.

Още в първите минути след почивката Гризман се разписа, но се оказа, че нападателят е бил зад отбраната на Казахстан и голът не бе зачетен.

Курт Зума се извиси над всички при ъглов удар след час игра и беше близо до това да порази целта, но изстрелът му с глава попадна право в Мокин.

В 69-ата Дембеле можеше да се разпише за втори път, но и в този случай ударът попадна в обсега на противниковия страж.

5 по-късно Мбапе излезе на отлична стрелкова позиция и бе фаулиран от Алип в наказателното поле. Самият той се нагърби с изпълнението на дузпата, но Александър Мокин предугади ъгъла и се намеси брилянтно.

До края на срещата стражът на домакините се отчете с още няколко добри намеси и запази резултатът непроменен.

Казахстан – Франция 0:2

Голмайстори:

0:1 – Дембеле 20‘

0:2 – Малий (автогол) 44‘

Казахстан: Мокин, Бистров, Йерланов, Малий, Алип, Валиулин (Самородов – 84‘), Мужиков (Вороговский – 65‘), Тагиберген, Василиев (Астанов – 89‘), Нургалиев (Каримов – 84‘), Федин (Тунгишбаев – 65‘)

Франция: Лорис, Дин, Лангле, Зума, Дюбоа, Ндомбеле (Сисоко – 82‘), Погба (Рабио – 59‘), Марсиал (Мбапе – 59‘), Гризман (Бен Йедер – 59‘), Лемар, Дембеле (Коман – 90‘)