Клубовете, които ще участва в новата Суперлига ще получат общ еднократен бонус от 3,5 милиарда евро. Това стана ясно от прессъобщение на новия турнир.

Той беше анонсиран от дванадесет от най-добрите клубове в Европа. Това са Милан, Арсенал, Атлетико Мадрид, Челси, Барселона, Интер, Ювентус, Ливърпул, Манчестър Сити, Манчестър Юнайтед, Реал Мадрид и Тотнъм. Надпреварата ще се състои от общо 20 отбора, като към изброените се очаква да се присъединят Байерн Мюнхен и ПСЖ.

"Създаването на Суперлигата идва, когато пандемията ускори нестабилността на настоящия икономически модел на европейския футбол". Така започва официалното съобщение, като в него се визира кризата на колосите на Стария континент заради коронавируса.

Повече от година на трибуните няма фенове, което лиши клубовете от огромни приходи и наложи намаляване на заплатите на футболистите. Сред най-засегнатите от това са Ювентус, Реал Мадрид и Барселона. Предполага се, че именно те стоят зад идеята за създаване на собствена лига, в която няма как да пропуснат участие.

"Турнирът ще доведе до допълнителни финансови ресурси за целия свят. Ще осигури значително по-висок икономически растеж. Плащанията за солидарност ще с по-високи от настоящите. Очаква се да надхвърлят 10 милиарда евро за периода на ангажираност на клубовете. Ще осигури и финансова устойчивост. В замяна на ангажиментите си, участниците ще получат общ еднократен бонус в размер на 3,5 млрд. евро за подкрепа на инвестиционните планове и като компенсация на въздействието на пандемията", гласи още съобщението.

От УЕФА и ФИФА вече се изразиха против създаването на Суперлига и заплашиха с налагането на санкции, сред които прекратяване на Шампионска лига и Лига Европа още сега, както и забрана на футболистите от новия турнир да играят за националните си отбори.

Флорентино Перес, президент на Реал Мадрид и Суперлигата, контрира, че в такъв случай той и колегите му ще си направят и собствено Световно първенство.