Какъв срам за футбола! И за Южна Америка! Континентът на Пеле и Диего Марадона, сега на Лионел Меси и Неймар! Светът не може избере – да се смее или да плаче с петминутния мач между двата мастодонта Бразилия и Аржентина на стадион „Арена Коринтианс“ в Сао Пауло!

Да прекратиш дерби в петата минута? Нещо съвсем нормално за тези географски ширини! Страстта там стига размери, непонятни за Европа. Но случилото се в Сао Пауло е една невероятна верига от грешки и некомпетентност.

Какво стана? Мачът трябваше да е реванш на Бразилия за загубата с 0:1 във финала на Копа Америка през юли. Всичко стартира нормално, за пет минути футбол няма какво да се отбележи. Трябваше да е реваншът на Бразилия за загубата с 0:1 във финала на Копа Америка през юли. Тогава на терена нахлуха няколко цивилни медицински ченгета заедно с униформени полицаи. Целта им бяха четирима аржентински футболисти. Но не за селфи или автограф, а за поставяне на белезници!

Емилиано Мартинес, Кристиан Ромеро и Джовани Ло Селсо вече играеха, а Емилиано Буендия беше резерва. Карето „гаучоси“ попълнило фалшиви документи при влизането в Аржентина. Четиримата играят в „Тотнъм“ и „Астън Вила“, а Великобритания е в червения списък на Бразилия по отношение на Ковид-19. Това означава – 14-дневна карантина при влизане в страната. Карето обаче „забравило“ да опише, че преди седмица не само е било в Англия, но е и играло в мачове от Висшата лига. В документацията им пише, че пристигат от Венецуела (б.а. – там Аржентина игра световна квалификация), а преди това са били в родината си.

Ешкънът започна! Лионел Меси, капитан на Аржентина, нареди на отбора да се прибере в тунела. Видя се как аржентински футболисти блъскат медицинските ченгета. Повече от час на терена вървяха разправии. В суматохата служители на стадиона опитваха да си направят неофициално селфи с Меси – застанали до него в катакомбите, без той да знае, че в момента е сниман.

Кой е виновникът? Всички! От аржентинската делегация твърдях, че четиримата са получили право да играят. Два часа преди световната квалификация „Анвиса“, националната медицинска агенция, обяви, че е повдигнато обвинение срещу карето. Въпреки огромното полицейско присъствие в хотела на гостите никой не спря футболистите да се качат със съотборниците си в автобуса. Ръководството на южноамериканската конфедерация КОМНЕБОЛ, както федерациите на двете страни искаха двубоя да мине по план.

„Три дни бяхме тук и никой не ни каза нищо“, рече в много кратко изявление Меси.

„Повикахме федералната полиция, която изпрати свои служители в хотела и разбрахме, че са тръгнали към стадиона – коментира Антонио Бара Торес, шеф на „Анвиса“. – Останалото целият свят го гледа на живо.“

Бразилските медицински власти искат спешно да се повдигнат криминални обвинения към футболистите за куп нарушения. От своя страна четиримата трябва да изкарат 10-дневна карантина, когато се приберат в отборите си. Поради тази опасност Бразилия остана без девет звезди, които не пътуваха за световните квалификации в Южна Америка. Пет часа след като напуснаха стадиона, играчите на Аржентина отлетяха за родината си.

Какъв ще е резултатът от мача? Ръководството на КОМНЕБОЛ побърза да си измие ръцете – това било работа на ФИФА. Световната централа е единствената организация, която имала право да взима решения за турнирите под своята егида. В случая обаче виновни са всички. Три дни бразилските медицински власти не разбраха, че има нарушители в противниковия лагер. Аржентинските футболисти излъгаха в попълнените протоколи с ясното съзнание, че извършват криминално престъпление. На терена Бразилия си направи тренировка, вместо да играе най-чаканото на континента дерби. Меси и компания се криха в съблекалнята.

„Случилото се рисува много лоша картина – каза Клаудио Тапия, президент на аржентинската федерация. – Четири души влязоха на терена, за да прекратят мача, а КОМНЕБОЛ помоли футболистите да се приберат в съблекалнята. Тук не може да се говори за лъжи. Има медицински протокол, по който се играят всички турнири в Южна Америка. Всички държави са го приели.“

„Тъжен съм – добави аржентинският треньор Лионел Скалони. – Не търся виновници. Трябваше да стане едно голямо футболно парти. Надявам се, че аржентинският народ разбира, че като треньор трябва да защитя играчите си. В нито един момент бразилците не ни намекнаха, че те нямат право да са на терена. Ние искахме да играем! Отборът на Бразилия – също!“

Едналдо Родригес, президент на бразилската федерация, изрази възмущението си от случилото се. „Извинявам се на всички фенове, които искаха да гледат спектакъл по телевизията – рече босът. – С целия си респект към „Анвиса“ съм длъжен да кажа, че трябваше да решат проблема много по-рано, а не пет минути след началото на мача.“

Срам, срам и пак срам! Футболът в континента на Пеле и Марадона вече няма онази романтика, за която останалият свят завиждаше. Не е случайно, че последната световна титла на Южна Америка датира от 2002 година, когато Бразилия победи Германия с 2:0 на финала в Япония. А „Коринтианс“, домакинът на мача на срама, е последният световен клубен шампион. Спечелил с 1:0 финала срещу „Челси“ през 2012-а. Футболът вече се диктува от Шампионската лига. А южноамериканските герои са просто скъпоплатени бисери в грандовете на стария континент. Бразилия – Аржентина, „Фламенго“ – „Флуминензе“, „Ривър Плейт“ – „Бока Хуниорс“ и оставалите дербита са само хубави спомени от едни по-романтични времена, когато играта беше много повече страст, а не толкова много пари.

Материал на "Труд"