Япония няма да домакинства на Световното клубно първенство по-късно тази година поради коронавирусните рестрикции, които могат да ограничат броя на зрителите по трибуните, съобщи местната информационна агенция Kyodo.

Ежегодният футболен турнир, на който шампионите на шестте глобални конфедерации се състезават помежду си заедно с най-добрия отбор на страната-домакин, трябваше да се проведе там през декември. Но Японската футболна асоциация (ЯФА) взе решение да се откаже от правото си на домакинство.

„Рискът от повишаване броя на заразените и трудностите при изкарването на печалба от вероятно ограничение върху броя на зрителите определиха и нашето решение“, споделиха от Kyodo, цитирайки анонимни източници.

ЯФА е в разговори с ФИФА, което може да отмени провеждането на Световното клубно първенство за началото на следващата година. „Подробности относно следващото издание на Световното клубно първенство ще бъдат потвърдени в най-скоро време“, сподели говорител на Международната централа за АФП.

Световното клубно за последно се проведе в Япония през 2016 и ЯФА планира да приеме изданието тази година като част от празненствата по случай 100-годишния юбилей. Турнирът обикновено се провежда през декември, но изданието през 2020 в Катар бе отложено за февруари 2021 заради пандемията, като победител стана Байерн Мюнхен.

Япония се бори с рекордна пета вълна на вируса, движена от по-лесно разпространяващия се Делта вариант това лято, дори и предвид факта, че Олимпийските и Параолимпийските игри се проведоха под стриктни мерки. По-голямата част от страната е под антивирусни мерки, които лимитират броя на зрители на спортни събития.