Фиорентина нанесе първо поражение на Милан в италианската серия „А“ . Виолетовите удариха с 4:3 „росонерите“ в истински голов екшън на Артемио Франки във Флоренция. Така след 10 победи и две равенства грандът от Милано регистрира първата си загуба във фаталния 13-и кръг.

Успехът за домакините донесоха Алфред Дънкан, Рикардо Сапонара и звездата Душан Влахович, който заби две попадения. Вездесъщият Златан Ибрахимович реализира гола, а  Лоренцо Венути си вкара автогол. Фиорентина поведе с 3:0, а  гостите стигнаха до 3:2, но накрая „росонерите“ загубиха с 4:3.

След поражението Милан остава на втората позиция в класирането с 32 точки, а Фиорентина се изкачи до седмото място с актив от 21 пункта.

Двубоят започна равностойно, като „гостите“ владееха повече топката. Тя посети мрежата на домакините още в 5 минута, но Ибрахимович вкара от засада и попадението не бе зачетено.

„Виолетовите“ също тръгнаха по-смело напред и застрашиха съперника, стигайки до 3 поредни корнера. При последния от тях вратарят на Милан Чиприан Татарушану направи изключително груба грешка, от която се възползва Алфред Дънкан, който вкара за 1:0. Румънският страж първоначално хвана топката след изпълнението на корнера, но веднага я изпусна, а дебнещият ганаец се възползва и реализира отблизо.

Малко след това Влахович с глава не успя да удвои преднината на своите. Милан се активизира в следващите минути и опита да притисне съперника. В средата на полувремето голкийпърът на Фиорентина Терачано отчая Тонали и Леао. След половин час игра стражът отрази нов шут на португалския щурмовак на гостите, който се оказа най-сериозната заплаха за вратата на домакините.

„Виолетовите“ пропиляха нова златна възможност в 37-ата минута, когато Бонавентура стреля на около метър край лявата странична греда.

В 42-ата минута Златан Ибрахимович профука невероятен шанс да изравни. Той не успя да порази целта отблизо след удар с глава.

Така вместо Милан да стигне до гол, Фиорентина огорчи „росонерите“ за втори път. Рикардо Сапонара взриви трибуните в добавеното време на първото полувреме.  Бившият футболист на „росонерите“ матира Татарушану със страхотен шут за 2:0.

След антракта пропуските на гостите продължиха. Ибрахимович и Леао отново не успяха да вкарат. Душан Влахович реализира деветото си попадение в 60-ата минута и направи преднината на „виолетовите“ класическа. Дънкан го изведе перфектно и за сърбина нямаше проблем да се справи с Татарушану и да вкара за 3:0.

Милан обаче не се предаде и в рамките на 5 минути върна интригата чрез попадения на суперзвездата си Златан Ибрахимович. Първо в 62-ата минута той се възползва от грешка на Бонавентура и веднага прати топката в мрежата  - 3:1. Ибра се разписа и в 67-ата минута, когато получи пас от Ернандес и отблизо вкара за 3:2.

До края и двата отбора не спряха да търсят попаденията. В 86-ата минути Душан Влахович сложи край на спора, вкарвайки за 4:2. Ернандес подари топката на Гонзалес, който подаде на сърбина, а за него нямаше проблем да забие втория си гол в мача. В добавеното време Венути си вкара автогол след удар на Ибрахимович, който срещна гредата, а той я прати в мрежата да крайното 4:3.

ФИОРЕНТИНА - МИЛАН 4:3

Голмайстори: 1:0 Алфред Дънкан (15'), 2:0 Рикардо Сапонара (45+1'), 3:0 Душан Влахович (60'), 3:2 Златан Ибрахимович (62', 67), 4:2 Душан Влахович (86'), 4:3 Лоренцо Венути (90+5 –авт.)

Фиорентина: Терачано, Одриосола, Венути, Игор, Бираги, Бонавентура, Торейра, Кастровили, Кайехон, Влахович, Сапонара

Милан: Татарушану, Калулу, Кяер, Габия, Ернандес, Тонали, Кесие, Салемакерс, Диас, Леао, Ибрахимович