Главният изпълнителен директор на Борусия Дортмунд Ханс-Йоахим Вацке разкритикува решението мачовете от Бундеслигата отново да се провеждат при закрити врати поради високия брой заразени с Ковид-19 в Германия.

Миналият месец местното правителство нареди двубоите от висшия футболен ешелон на Германия да се играят без зрители в опит да се овладее разпространението на вируса. Дортмунд е втори в Бундеслигата, на шест точки от лидера и действащ шампион Байерн Мюнхен. Вацке бе категоричен, че може да се допусне малък брой зрители по стадионите след подновяването на сезона.

„Не се интересувам сега от запълването на стадионите, това би било напълно погрешният сигнал за изпращане. Но мисля, че 10% от капацитета на стадиона ще бъде подходящо“, започна той за списание Der Spiegel. Впечатляващият дом на Дортмунд – „Сигнал Идуна Парк“, събира 80 000 души и Вацке иска да го види дори и да е само с „10%“ пълен. „8000 зрители могат да бъдат разпределени по начин, по който виртуално нямат да имат никакъв физически контакт. С 8000 фенове на нашия стадион, рискът от инфекция ще бъде нисък, и ако трябва да бъдем честни, всички го знаят“.

Вацке добави, че всеки мач на Дортмунд пред празни трибуни струва на клуба 4 млн. евро загуби от приходи в деня на мачовете, наричайки го „трудно от икономическа гледна точка“. Той предупреждава, че някои германски клубове могат да бъдат принудени да фалират, ако привържениците не се завърнат скоро на стадионите. „Това ще убие цяла индустрия. В добавка, връзката между клуба и феновете му ще бъде разрушена до голяма степен. Някои от зрителите няма да се върнат. В резултат на това ще имаме дори още по-големи проблеми след 5 или 10 години“.

Главният изпълнителен директор на „жълто-черните“ се съгласи и със сентиментите на президента на Унион Берлин Дирк Цинглер, който каза, че „футболът е използван за символична политика“ в борбата срещу вируса. „Обяснете ми защо музикални зали могат да бъдат запълвани два пъти на ден със 750 човека, на 45% капацитет, но не се допускат зрители на стадиони на открито. Това те кара да се чувстваш леко предаден“, завърши Вацке.