Зимният първенец Байерн Мюнхен изненадващо загуби от Борусия Мьонхенгладбах с 1:2 в среща от 18-ия кръг на германската Бундеслига, играна на стадион "Алианц Арена".

Голмайсторът на първенството Роберт Левандовски заби дежурното си попадение още в 18-ата минута и Байерн доминираше още известно време. Само в рамките на пет минути обаче "жребчетата" осъществиха пълен обрат от нищото чрез Флориан Нойхаус и направилия сефтето този сезон Щефан Лайнер.

През втората част Левандовски нацели втората си греда за вечерта, а умората принуди разтърсения от коронавирус Байерн да заложи на млади таланти от пейката.

Лидерът Байерн Мюнхен остана с 43 точки на върха, а Гладбах вече има 22 пункта, изкачвайки се до 11-о място. Припомняме, че при последния дуел възпитаниците на Адолф Хютер размазаха баварците с 5:0. 


Домакините стигнаха до първо опасно положение в деветата минута, когато Серж Гнабри стреля мощно, но Ян Зомер спаси. малко след това Роберт Левандовски отигра майсторски във въздуха и шутира от воле, но отново вратарят на "жребчетата" беше на висота.

В 18-ата минута обаче нямаше прошка, защото полякът намери коридор за стрелба и уцели безпогрешно десния ъгъл на съперниковата врата след поредната асистенция на най-добрия подавач в Европа през този сезон Томас Мюлер.

Марсел Забитцер беше неточен, но Байерн продължава да натиска и затова изравнителният гол на гостите в 27-ата дойде като леден душ за домакините. Свързваният с баварския колос напоследък Флориан Нойхаус се възползва от неразбирателство в отбраната на шампионите и наказа Свен Улрайх с изстрел от воле.

Малко след изтичането на половин час игра Гладбах плесна втори шамар на именития си противник и осъществи пълен обрат. Щефан Лайнер беше оставен непокрит при изпълнение на корнер и вкара с глава първия си гол за сезона. 

Краят на първата част беше изключително напрегнат, защото Борусия изпусна два шанса да тръшне колоса от Мюнхен в тежък нокдаун, но Павар отказа Нойхаус, а Улрайх направи невероятно спасяване с една ръка срещу Брийл Емболо. В добавеното време Левандовски уцели гредата от нищожен ъгъл, а Матиас Гинтер спаси сигурен гол при опита за добавка на Мюлер.

Момчетата на Юлиан Нагелсман започнаха много силно и второто полувреме, водейки играта в половината на гостуващия тим и принуждавайки Зомер да се намесва на няколко пъти. Опасните положения обаче липсваха.

Джамал Мусиала завърши по перфектен начин многоходова акция на своите десетина минути след рестарта и топката летеше опасно към горния ляв ъгъл, но отново Зомер реагира на висота и спаси. После Левандовски центрира отляво и Мюлер отклони с върха на бутонката си, но право в ръцете на вратаря.

Не след дълго Мюлер би покрай гредата, а Левандовски намери самата греда - за втори път тази вечер. Като цяло периодът беше силен за домакините, но тяхното игрово предимство не даваше отражение върху резултата.

Четвърт час преди края на редовното време Левандовски стреля високо, а след това и в ръцете на вратаря. Като смяна на терена се появи 16-годишният талант на Байерн Паул Ванер, който стана най-младият футболист в Бундеслигата.

До края на мача Байерн се опита да стигне до точката, но така и не съумя да превземе крепостта пред Зомер, макар да завърши срещата с предимство от 15:11 удара и 59% притежание на топката.


Байерн Мюнхен - Борусия Мьонхенгладбах 1:2

1:0 Роберт Левандовски - 18'
1:1 Флориан Нойхаус - 27'
1:2 Щефан Лайнер - 31'