От вестник “Екип”, които издават списанието “Франс Футбол”, обявиха четири големи промени, свързани с начина, по който ще се избират носителите на “Златната топка”.

Те ще влязат в сила още при гласуването за тазгодишното издание на най-престижното индивидуално футболно отличие. Целта на тези промени е “да консолидират условията и принципите на вота, чиито стълбове остават прозрачността и справедливостта”.

1. Времевата рамка

Първата промяна се отнася за периода от време, който ще бъде взет предвид при гласуването. Тъй като наградата се връчва на най-добрия футболист през годината, досега се гледаше представянето на играчите от януари до декември.

Този период обаче обхваща две половини от два различни сезона вместо постиженията на футболистите в рамките на един цял сезон. Ето защо отсега нататък гласуващите ще трябва да правят своя избор на базата на футболния сезон, а не на календарната година.

По този начин вотът за “Златната топка” за 2022-а ще вземе предвид само сезон 2021/22, докато Мондиал 2022 през ноември и декември ще важи за гласуването за “Златната топка” за 2023-а.

2. Подборът на номинираните

Досега подборът от 30-те номинирани футболисти за “Златната топка” се правеше единствено от редакциите на “Франс Футбол” и “Екип”. За да бъде подборът “възможно най-справедлив, безспорен и уместен”, ще бъдат добавени предложенията на още двама човека.

Единият е посланикът на “Златната топка” Дидие Дрогба, а другият ще бъде журналистът с най-точен избор на челна петица в гласуването за “Златната топка” за предходната година.

За следващото издание това е виетнамецът Труонг Ан Нгок за вота при мъжете и чехкинята Каролина Главачкова за вота при жените. Така през септември ще бъдат обявени номинациите, направени след селекцията на “Франс Футбол”, “Екип”, Дрогба и двамата чуждестранни журналисти.

3. Броят на гласуващи

За “Златната топка” през 2021-а гласуваха 170 журналисти от цял свят. Организаторите на анкетата подчертават, че така се постига “удивителна и неоспорима универсалност, като именно това допринася за влиянието и репутацията на наградата”.

Въпреки това оттам признават, че това голямо разнообразие може да отслаби силата на гласуването, като има риск от това “малките футболни държави, които нямат нито голяма футболна култура, нито историческа легитимност, нито постоянен лесен достъп до наблюдаване на основните състезания, да “паразитират” в гласуването с липсата си на адекватни знания или опит”.

Ето защо отсега нататък ще могат да дават своя вот за наградата единствено журналистите от първите 100 държави в ранглистата на ФИФА. По този начин “ще се подсили нивото на експертиза и ще се ограничат “фантастичните” гласове, за да се придобие легитимност и надеждност”.

4. Критериите

От “Франс Футбол” отчитат, че правилата на гласуването не са еволюирали много от тяхното възникване, както и че критериите често предизвикват дебати. Ето защо оттам са решили да обновят йерархията на критериите, която да бъде напълно ясна за всички гласуващи.

Отсега нататък критерий номер 1 е индивидуалното представяне и решителният и впечатляващ характер на претендентите, тъй като “Златната топка” е индивиуална награда.

Критерий номер 2 е колективното представяне и резултатите на отбора през сезона, тъй като футболът е колективен спорт. Критерий номер 3 ще се отнася до класата на играча и чувството му за феърплей, защото даването на добър пример също е от значение.

Подчертава се, че отпада критерят за цялостната кариера на футболиста, за да може съравнованието да е открито.