Испански съд отмени мерките, които защитаваха клубовете, желаещи да създадат европейската футболна Суперлига от евентуални санкции от страна на международната и европейската централи – ФИФА и УЕФА.

По информация на агенция АП, съд в Мадрид е отменил юридическата протекция, защото дори клубовете да бъдат наказани, това няма да им попречи да продължат с плана си за създаване на турнир, който не е под егидата на УЕФА.

От оригиналните 12 клуба, които инициираха европейската Суперлита, само испанските отбори Реал Мадрид и Барселона, плюс италианският Ювентус все още открито подкрепят идеята.

„По никакъв начин не беше демонстрирано, че заплахата от санкции срещу трите клуба би довела до невъзможност да продължат с проекта“, пише в решението на съдия София Хил.

Съдия Хил отхвърли опасенията, изказани от клубовете, че евентуално наказание от ръководните футболни органи, ще провали шансовете им да привлекат финансиране за Суперлигата. Решението подлежи на обжалване.

През миналия април, друг испанския съдия се произнесе, че ФИФА и УЕФА трябва да се въздържат от предприеман на каквито и да е мерки или действия, както и изявления, които възпрепятстват директно или косвено подготовката на Суперлигата. Решението дойде в следствие на заплахите, че отборите участници в бъдещото състезание, ще бъдат изключени от европейските клубни турнири.