Франция тресна с 2:0 Австрия в мач от Група 1 на Лига „А“ на Лигата на нациите и е на път да се размине с изпадане в Лига „B“. Световният шампион и настоящ победител в турнира записа първата си победа в тазгодишното издание на надпреварата пред препълните трибуни на „Стад дьо Франс“.

В герои за „петлите“ се превърнаха Килиан Мбапе и Оливие Жиру, които пробиха бетона на австрийците и пазилия като лъв вратар Патрик Пентц след почивката, решавайки изхода от мача в рамките на 9 минути. Звездата на ПСЖ вкара веднъж и през първото полувреме, но се оказа, че е в засада и ВАР отмени попадението му.

С този успех възпитаниците на Дидие Дешан вече имат на актива си 5 точки и изпревариха именно австрийците на третото място в групата. Гостите са последни с 4 пункта. През юни двата тима завършиха 1:1 във Виена. Така на практика „петлите“, които са актуалният шампион в турнира, вече са детронирани.

Домакините започнаха вихрено мача. Още в 90-ата секунда след първия съдийски сигнал Фофана пробва шут от дъгата на пеналта, то защитник на гостите блокира топката с тяло. Тя обаче попадна в Килиан Мбапе, който прати кълбото в мрежата на Австрия, но се оказа, че е бил засада и голът не бе признат.

„Петлите“ продължиха да владеят инициативата. В средата на първото полувреме се наложи Жул Кунде да бъде принудително заменен. На неговото място се появи Уилям Салиба.

В 26-ата минута Мбапе се озова сам срещу Пентц, но не успя да го преодолее. В 35-ата минута домакините се разминаха на косъм с откриването на резултата. След изпълнение на корнер топката стигна до Чуамени, който стреля, но Пентц изби шута му в напречната греда, а след това се намеси и преди Гризман да направи добавка.

Точно преди почивката последва нов пропуск. Мбапе преодоля вратаря на гостите и пусна към Фофана на точката на дузпата, но той уцели топката изключително неспокосано.

Двубоят продължи в същото русло и след антракта. В 56-ата минута най-накрая вратарят Пентц капитулира. Сабитцер сгреши в центъра, след което топката бе пратена към Мбапе. Звездата на ПСЖ се промъкна на скорост между трима играчи на гостите и матира стража с премерен удар – 1:0.

Само 9 минути по-късно крайният изход от срещата се изясни. Оливие Жиру удвои преднината на своите след изстрел с глава – 2:0. Асистенцията дойде от Антоан Гризман.

До края на мача селекцията на Ралф Рангник нямаше сили да стигне поне до почетен гол. Домакините пък понамалиха оборотите. Така резултатът остана непроменен и Франция записа първата си победа в новото издание на Лигата на нациите.

Франция – Австрия – 2:0

Голмайстори: 1:0 Килиан Мбапе (56), 2:0 Оливие Жиру (65)

Франция: Менян, Клаус, Кунде, Варан, Бадиашил, Ф. Менди, Фофана, Чуамени, Гризман, Жиру, Мбапе

Австрия: Пентц, Тримел, Лийнхарт, Вьобер, Алаба, Шлагер, Забитцер, Зайвалд, Вайман, Арнаутович, Онисиво