Мачът от турската Суперлига между Бешикташ и Анталияспор, който трябваше да се играе днес, беше отложен заради мощния взрив, който разтърси Истанбул по-рано днес. Атентатът в мегаполиса отне живота на 6 души и поне 53-ма са ранени. Това обяви на президентът на Турция Реджеп Ердоган на специално свикана пресконфенеция, преди да отлети за среща на Г-20 в Индонезия. Пресконфренцията бе излъчена по телевизиите. Той осъди в "подлата атака" на най-оживената туристиеска улица в Истанбул. „Съответните звена на нашата държава работят за откриването на извършителите... зад това подло нападение. Пърночалните данни показва, че жена е замесена в експлозията“, каза Ердоган и добави, че според първоначалната информация от губернатора, експлозията е акт на тероризъм.

"Бях на 50-55 метра и изведнъж се чу шум от експлозия. Видях трима или четирима души на земята", каза 57-годишният свидетел Джемал Денизчи пред AFP. "Хората тичаха в паника. Шумът беше огромен. Имаше черен дим. Шумът беше толкова силен, почти оглушителен", каза той. Родителите грабнаха децата си в ръцете си, бягайки от района.

Полицията отцепи района, пълен с уплашени хора, хеликоптери летяха над центъра на града, звучаха и сирени. Според видеожурналист на AFP на място, полицията е установила голям охранителен кордон, за да предотврати достъпа до засегнатата зона поради страх от повторна експлозия. Масово разгръщане на сили за сигурност и спасители блокира всички входове.

Експлозията е избухнала малко след 16:00 часа (1300 GMT) на известната търговска улица „Истиклял”, която е популярна сред местните жители и туристите. Според снимки в социалните медии експлозията е била придружена от пламъци и веднага е предизвикала паника, при която хората побягнали във всички посоки. Голям черен кратер също се виждаше на тези изображения, както и няколко тела, лежащи на земята наблизо.

Улица „Истиклял” вече беше атакувана в миналото по време на серия от атаки в града през 2015-2016 година. Отговрност за тях бе поета от групировката "Ислямска държава", тези атаки убиха близо 500 души и раниха над 2000.