Краля на футбола Пеле играе определена роля за величието на най-големия български футболист Христо Стоичков. Митичният бразилец, който има общо шест гола срещу България, селектира Камата и Красимир Балъков в идеалния отбор на световното първенство в САЩ през 1994 година – и до днес Ицо и Бала са единствените родни играчи, достигали до най-добрите 11 на най-големия футболен форум. Пеле и английската легенда Боби Чарлтън са натоварени със задачата да определят най-добрите на Мондиал’94, като изборът им е обявен в Калифорния на 15 юли 1994 година – Стоичков и Балъков се нареждат в символичната единайсеторка на шампионата.

Четири години по-рано Христо е удостоен с честта да бъде единственият българин, който е поканен в шоуто по случай 50-годишнината на Краля на футбола. Модерния ляв попада в световния отбор, воден от Франц Бекенбауер, който се изправя срещу Бразилия на „Джузепе Меаца“ в Милано. Съотборници на Стоичков в този символичен мач са Рене Игита, Карло Анчелоти, Георге Хаджи, Мичел, Марко ван Бастен и др.

В началото на XXI век ФИФА възлага на Пеле да определи 125-те най-добри футболисти, селектирани в списък наречен „ФИФА 100“. Сред избраниците на Краля на футбола има един българин – Христо Стоичков. Няколко години по-късно трикратният световен шампион възкликва по адрес на Камата: „Ти си велик футболист!“.