Спортният коментатор Никола Ибришимов разкри, че емоциите около финала на Световното първенство по футбол в Катар едва ли ще отминат някога. Ибришимов коментира култовия мач за БНТ и той ще остане за винаги в историята като един от най-красивите. Аржентина победи след дузпи Франция, след като редовното време и продълженията завършиха 3:3. Останалото е история - трета титла за Аржентина и място във вечността за Лионел Меси.

"Емоциите никога няма да отминат. Това е един от мачовете, който винаги ще го помним. Трябваха ми няколко дни, може би повече от седмица, за да започна да събирам парчетата от пъзела в главата си. Защото, когато коментираш един мач, ти го виждаш по много по-различен начин, отколкото когато го гледаш като фен. Един коментатор се занимава със страшно много неща по време на коментара си. То не е само да седнеш, да гледаш и да бърбориш", разкри Ибришимов, който гостува в подкаста "Фактор".

"Аз се готвя всеки ден, защото гледам да не пропускам нищо от информационния поток. Когато вече знам кой конкретен мач ще коментирам, първото нещо е да гледам видео. Гледам страшно много мачове на запис. Хората не знаят колко много усилия полагам, за да се подготвя за един мач. Повечето си мислят, че сядам и почвам да си говоря. А всъщност, аз започвам много ни по-рано. Може да познавам двата отбора много добре, но пак гледам записи на техни мачове. Бих искал да изгледам последните 2-3 мача, за да видя дали се е появила нова тенденция, треньора как прави смените си и въобще какво мога да очаквам в конкретния мач.

Това е първоначалното разузнаване на двата отбора. След това започвам да правя статистическа подготовка, база данни, цялата информация. В деня на мача гледам да съм свеж. Това е нещо, което не бива да се подценява. Виждам, че много колеги и от по-младите вече гледат със съвсем друго око на тази професия и се влагат големи усилия. И затова искам и зрителите да знаят, че когато един коментатор седне да коментира мача, зад него стоят много, много, много часове подготовка. И затова той вижда нещата по по-различен начин. Не става дума за това само да познаваш футболистите", каза Ибришимов.