Компанията за спортен мениджмънт А22 представи обновен версия на проекта за футболния турнир Суперлига, който има за цел да предложи алтернатива на Шампионската лига, съобщиха световните агенции.

Организаторите предвиждат в Суперлигата да участват между 60 и 80 отбора, всеки от които да играе поне по 14 мача на сезон. Новата структура на Суперлигата предполага наличието на няколко дивизии. Организаторите ще се отдалечат от затворения формат на лигата, новата концепция включва пълна откритост и възможност за получаване на място в турнира въз основа на спортни резултати. Все още няма подробности как ще се формира съставът на участниците.

A22 твърди, че основателите на Суперлигата са били в контакт с клубове в цяла Европа и новият формат на състезанието е отговор на финансовите проблеми на много клубове. 

"Клубовете поемат всички рискове, но твърде често са принудени да стоят отстрани, когато се вземат ключови решения, и гледат как техните спортни и финансови основи се разпадат", каза главният изпълнителен директор на A22 Бернд Райхарт, цитиран от Ройтерс.

"Нашите дискусии показаха, че клубовете често не са в състояние публично да говорят срещу системата, в която заплахата от санкции се използва за задушаване на опозицията. Нашият диалог беше честен, директен и ползотворен. Има ясни заключения относно необходимостта от промяна и градивни елементи за това как да го постигнем."

Първото предложение за Суперлигата от 12 английски, испански и италиански клуба се срина зрелищно след масови протести, но Реал Мадрид, Барселона и Ювентус все още стоят зад идеята.

Управляващите органи УЕФА и ФИФА заплашиха със санкции участниците в проекта за Суперлигата. Решението на Европейския съд се очаква по-късно тази година.