Апелативният съд на Сан Исидро допусна ключовото устно изслушване, което ще определи дали делото за причината за смъртта на Диего Армандо Марадона най-накрая ще стигне до обвинение за „възможно умишлено убийство“ или до по-лека квалификация и обвинения за осемте професионалисти от здравеопазването, които бяха уличени и биха могли да бъдат осъдени на между 8 и 25 години.

Те са неврохирургът и семеен лекар Леополдо Лучано Луке, психиатърът Агустина Косачов, психологът Карлос Анхел "Чарли" Диас, лекарят-координатор на Swiss Medical prepaid, Нанси Едит Форлини, координаторът на медицинската сестра Мариано Ариел Перони, медицинската сестра Рикардо Омар Алмирон, медицинската сестра Дахиана Гизела Мадрид и клиничният лекар Педро Пабло Ди Спаня.

Устното изслушване ще се проведе във вторник, 7 март от 11:30 ч ., но не в съдилищата на Сан Исидро, а виртуално и чрез платформата Teams. Генералният прокурор на Сан Исидро Джон Брояд и неговите заместници Косме Ирибарен и Патрисио Ферари, както и прокурорът на Бенавидес Лаура Капра също ще участват.

Изминаха почти осем месеца, откакто съдията от Сан Исидро Орландо Абел Диас, след искането на екипа от прокурори, разследващи случая, повдигна искането за устен процес, но защитите на осемте обвиняеми обжалваха тази резолюция и оттогава случаят се анализира от състав III на Апелативния съд в Сан Исидро.

Камериерките Густаво Адриан Хербел и Карлос Фабиан Бланко и Ернесто Гарсия Мааньон ще определят бъдещето на осемте здравни специалисти след това изслушване, насрочено за 7 март.

Само ако Камарата на Сан Исидро потвърди всичко, което е направено в разследването, делото ще отиде на лотария за определяне на Устния наказателен съд на Сан Исидро, който трябва да излезе с решение след юли 2023 г..

Според хипотеза, повдигната в искането за съдебен процес, медицинският екип на Марадона е бил „недостатъчен“, „безразсъден“ и „безразличен“, той е знаел, че легендата може да умре в състоянието, в което се намира, и не е направил нищо, за да го избегне.

Въпреки че е престъпление, за което се очаква присъда от 8 до 25 години затвор, прокурорите никога не са поискали арестите и осемте обвиняеми винаги са били на свобода по време на разследването, уточнява "Труд".

Марадона, една от най-великите фигури в историята на световния футбол, почина на 60-годишна възраст от белодробен оток и сърдечна недостатъчност на 25 ноември 2020 г. в къща в частния квартал Сан Андрес, в Тигре, където беше подложен на съмнителна хоспитализация заради пристрастеността си към алкохола и след претърпяна интервенция по неврохирургия.

Аутопсията установява, че той е починал в резултат на "остър белодробен оток вследствие на обострена хронична сърдечна недостатъчност" и открива "разширена кардиомиопатия" в сърцето му, съобщи TycSports.