Приходите в европейския футбол достигнаха 29,5 милиарда евро през сезон 2021-22, което е увеличение със 7% в сравнение с предишната кампания, обяви компания "Делойт", цитирана от АФП.

В годишния си доклад "Делойт" отбелязва, че тази прогресия се дължи най-вече на продажбата на билети и на комерсиалните приходи, които са се увеличили след премахването на ограниченията, свързани с пандемията от КОВИД-19.

Петте големи футболни първенства в Европа (Англия, Германия, Италия, Испания и Франция) са направили приходи от 17,2 милиарда евро, което е 10% увеличение, и по този начин се минава нивото от преди пандемията - 17 милиарда евро през сезон 2018-19.

В тези пет шампионата парите за заплати са се увеличи с 15% в сравнение с периода преди пандемията, за да достигнат до 12,3 милиарда евро.

Английската Висша лига остава първенството, което генерира най-много пари - 6,4 милиарда евро, а на второ място е испанската Ла Лига с 3,3 милиарда евро. Парите за заплати в Англия обаче надвишават приходите за пета поредна година.

"Тези числа показват, че европейският футбол е излязъл от своя най-труден период в историята", коментира Тим Бридж, който е в отдела "Спорт Бизнес" на "Делойт".