Килиан Мбапе, Антоан Гризман и останалите звезди на националния отбор на Франция по футбол може да се придвижат с влак до Лион, където има предвиден приятелски мач през месец март. Това съобщи президентът на Френската футболна федерация Филип Диало, цитиран от АФП.

"Със селекционера Дидие Дешан ще започнем да обмисляме предвиждането на отбора с влак до Лион, за да се даде добър пример и да си поставим за цел екологичен преход", заяви Диаро на пресконференция.

Ако женският отбор, воден от Ерве Ренар и младежкият тим под ръководството на Тиери Анри вече се возиха на влак, "ние осъзнаваме трудността това да направи и мъжкият отбор", отчете президентът.

"Запитах как можем да го направим, като спазваме спортните изисквания - време за пътуване, време за възстановяване, за сигурност и комфорт на останалите пътници", обясни Диало. "Възможно е на гарите да се получат струпвания и влакът да закъснее", смята той.

"През март имаме мачове на френска територия, дадохме си време със SNCF (б. а. - държавната железопътна компания) и с властите да обсъдим всички проблеми на този превоз", допълни той.

"Целта е ясна - ще направим всичко възможно да пътуваме с влак. За да използваме медийната популярност на отбора и да въздействаме изцяло върху пътувания на футболните тимове в страната", категоричен е Диало.

Бившият треньор на Пари Сен Жермен Кристоф Галтие създаде полемика през септември 2022, като на въпрос за възможно пътуване с влак на отбора, той отговори иронично, че се проучва възможността да се пътува с триколки с платна.

Френската футболна федерация си е поставила целта да намали енергийната си консумация с 50% за пет години.