Болоня шокира Интер и изхвърли гранда от Милано от турнира за Купата на Италия след истинска драма насред „Сан Сиро“. Гостите спечелиха след обрат с 2:1 след продължения, като те нокаутираха съперника си за 4-минути във второто от тях и се класираха на ¼-финалите в надпреварата.

Карлос Аугусто в 92-ата минута откри резултата за Интер. Бразилецът вкара своя дебютен гол за „Змията“. Домакините пропиляха златен шанс да се класират напред още в редовното време на срещата, но Лаутаро Мартинес профука дузпа в 65-ата минута, спасена от вратаря Федерико Равалия. Трибуните на „Джузепе Меаца“ обаче бяха поляти от студен душ, след като Сам Бекуема в 112-ата минута и Дан Ндойе в 116-ата осъществиха шокиращия обрат.

Така правещият истински фурор през нози сезон в Серия А отбор на Болоня изхвърли от турнира актуалния носител на отличието Интер, който триумфира с трофея в последните му две издания. За първи път от 10 години насам "нерадзурите" отпадат от надпреварата в толкова ранна фаза.

Съперник на Болоня на ¼-финалите ще бъде Фиорентина. Интер пък за втори път от началото на кампанията не успя да пречупи тима на Тиаго Мота на стадион „Джузепе Меаца“, след като двубоят за първенство завърши 2:2.

Наставникът на домакините Симоне Индзаги заложи на голяма част от резервните си играчи. Това не попречи на тима му да владее инициативата, но в крайна сметка допусна обрат в продълженията и отпадна. Гостите пък демонстрираха убийствена ефективност в атака, след като реализираха и двата си точни удара.

Още след първия съдийски сигнал „нерадзурите“ се хвърлиха в атака. В 8-ата минута Равалия се намеси решително след удар отдалеч на Клаасен. Само 120 секунди по-късно Аслани също обстрелва вратата на гостите, но не уцели целта.

Отговорът на Болоня също не закъсня. Фабиан едва не заби истински гол-шедьовър, отклонявайки топката от въздуха с пета. Той обаче нямаше късмет да го стори, след като кълбото профуча покрай гредата.

Пропуските за домакините продължиха. В 23-ата минута Давиде Фратези профука нова отлична възможност. След половин час игра Карлос Аугусто проби по левия фланг, след което намери връхлитащия Фратези, но Равалия го отчая с феноменален рефлекс, избивайки в корнер.

Превъзходството на Интер не стихваше. Почивката обаче дойде при резултат 0:0, след като момчетата на Индзаги така и не намериха път към мрежата на пазещия като лъв Равалия.

„Змията“  продължи с пропуските и след антракта. В 53-ата минута и Марко Арнаутович блесна в тази негативна светлина. Австриецът би в аут от точката на дузпата.

 В 63-ата минута Интер получи правото да изпълни дузпа. До нейното отсъждане се стигна след намесата на ВАР. Кораца игра с ръка при центриране от корнер на Аслани. Главният съдия Федерико Ла Пена първоначално не видя тази ситуация. След това обаче получи знак от ВАР да преразгледа ситуацията. Отговорността да я изпълни пое капитанът Лаутаро Мартинес, който стреля, но стражът Равалия усети ъгъла и спаси удара му от бялата точка.

Около минута след този фрапантен пропуск на аржентинеца, Марко Арнаутович пак попадна под светлините на прожекторите с нов пропуск. В 86-ата минута Маркус Тюрам и Федерико  Димарко, които се появиха като резерви, комбинираха отлично, но Равалия се справи с шута на италианеца. Така мачът влезе в продължения.

Логичното все пак се случи още във втората минута на първото от тях. Тогава Карлос Аугусто откри резултата. След центриране от корнер на Димарко, бразилецът беше изпуснат от отбраната на гостите и с глава матира Равалия – 1:0.

Драмата настъпи в последните 10 минути на второто продължение. В 112-ата минута Болоня изравни резултата. Това се случи след първия корнер в тяхна полза. Вратарят Аудеро не се намеси добре при центрирането, след което влезлият като резерва Джошуа Зиркзее върна с пета към Сам Беукема, който без забавяне прати топката в мрежата – 1:1. Само четири минути по-късно друга резерва - Дан Ндойе след нова асистенция на Зиркзее направи пълния обрат и поля със студен душ препълнените трибуни на „Джузепе Меаца“.

Интер - Болоня 1:2

Голмайстори:1:0 – Карлос Аугусто (92), 1:1 - Сам Беукема (112), 1:2 – Дан Ндойе (116)

Интер: Аудеро, Бисек, Ачерби, Бастони;  Дармиан, Фратези, Аслани, Клаасен, Карлос Аугусто;  Лаутаро,  Арнаутович.

Болоня:  Равалия, Кораца, Беукема, Лукуми,Ликогианис, Ебишер, Моро, Фабиан, Салемакерс,  Ван Хойдонк, Урбански