Челси изтръгна измъчена победа с 2:1 в лондонското дерби срещу гостуващия Кристъл Палас в среща от 19-ия кръг на Висшата лига. Хората на Маурисио Почетино стигнаха до драматичния успех с гол от дузпа на Нони Мадуеке в 89-ата минута.

Победата е историческа за Челси, защото „сините“ спечелиха 12 последователни мача от най-високата лига срещу един съперник за първи път в историята на клуба.

Михайло Мудрик откри резултата в 13-ата минута. Възпитаниците на Рой Ходжсън изравниха в 1-ата минута на добавеното време на първото полувреме. Малко преди края домакините получиха право да изпълнят дузпа, която Нони Мадуеке превърна в гол и Челси ликува.

Като цяло тимът на Почетино пак не впечатли с представянето си. Напротив, „орлите“ играха доста стабилно и дори имаха предимство по отношение на точните удари – 5 срещу 4 за „сините“. Палас обаче не успя да се възползва максимално от добрите си шансове и играчите му отново си тръгнаха с наведени глави от „Стамфорд Бридж“.

Добавените 3 точки изкачиха „сините“ на 10-ото място с актив от 25 точки. „Орлите“ са 15-ти с 18 пункта.

Двубоят на „Стамфорд Бридж“ започна двуостро. Гостите създадоха сериозно напрежение в началните минути. В 8-ата минута Езе шутира, но Петрович се справи без затруднения.

Хората на Почетино обаче нанесоха своя решителен удар в 13-ата минута, когато откриха резултата. Тогава Мало Густо проби мощно, след което комбинира с Нкунку, който му върна, при което той пусна към връхлитащия Михайло Мудрик, а украинецът без забавяне матира Хендерсън – 1:0.

След попадението домакините се вдъхновиха. Пропуски обаче направиха Галахър, Нкунку и голмайсторът Мудрик. „Орлите“ отговориха с удари на Олисе и Езе. За късмет липсваше точност при шутовете им.

Малко преди почивката с нови пропуски блеснаха Мудрик и Галахър. Така вместо гол във вратата на Палас, се стигна до такъв в тази на Петрович. Това се случи в 1-ата минута на добавеното време, когато останалият непокрит Майкъл Олисе отблизо препарира стража на Челси – 1:1.

След антракта първите минути бяха за „орлите“. Те обаче не успяха да се възползват от възможностите си и да осъществят пълен обрат. В 58-ата минута за първи път с екипа на Челси в игра се появи 19-годишният Ромео Лавия.

В следващите минути Челси се опитваше да притисне съперника си, но липсваше креативност в играта на отбора. Все пак топката посети мрежата на Хендерсън в 76-ата минута. Тогава Николас Джаксън се разписа, но ВАР отмени гола му заради засада.

„Орлите“ отговориха с удар на Олисе, отразен с вещина от Петрович. Веднага след това с пропуск се отчете и резервата на „сините“ Армандо Броя.

В 88-ата минута друга резерва – Нони Мадуеке се строполи в пеналта, но първоначално не последва отсъждане на дузпа. След това съдията Майкъл Салисбъри преразгледа лично ситуацията след сигнал от ВАР и отсъди наказателен удар. Мадуеке не сгреши от бялата точка и донесе измъчената победа за Челси.

Челси- Кристъл Палас 2:1

Голмайстори: 1:0 Михайло Мудрик (13’), 1:1 - Майкъл Олисе (45’+1’), 2:1- Нони Мадуеке (89 дузпа)

Челси: Петрович, Густо, Дисаси, Бадиашил, Колуил, Галахър, Кайседо, Маатсен, Нкунку, Мудрик, Джаксън

Кристъл Палас: Хендерсън, Клайн, Андерсен, Геи, Мичъл, Лерма, Ричардс, Езе, Олисе, Жан - Филип Матета, Аю