Организаторът на приятелския мач на Интер Маями в Хонконг е поел ангажимент Лионел Меси да играе поне 45 минути, заяви в понеделник спортният министър на Хонконг, съобщи АФП. Това става, след като отсъствието на аржентинската суперзвезда породи вълна от протести от страна на публиката.

Организаторът "Татлер Азия" съжали в комюнике за отсъствието на Меси и заяви, че ще се откаже от финансирането от 1,9 милиона евро. Директорът на компанията призна, че е имало договор Меси да играе, освен ако не е контузен.

Капитанът на световния шампион Аржентина страда от травма в задната част на бедрото и остана на пейката през целия мач, който тимът му спечели с 4:1 срещу сборен тим на Хонконг в неделя.

Отсъствието му предизвика гнева на 38 323 зрители по трибуните, които са платили билети от минумим 125 долара, а в някои случаи и пет пъти повече, за да видят на живо любимеца си.  Виковете "върнете ни парите!" и освиркванията са били все по-оглушителни до последния съдийски сигнал, а съсобственикът на Интер Дейвид Бекъм също е бил обиждан след мача при неговите опити за благодари на публиката.

"Татлер Азия" съжалява дълбоко за разочароващия край", каза президентът на компанията Мишел Ламюниер в комюнике.

Правителството на Хонконг публикува две декларации в неделя вечер, като заяви, че е "Изключително разочаровано" и заплаши да не изплати финансирането от 1,9 милиона евро на "Татлер Азия", която е специализирана компания в мода и луксозни продукти.

"Едно от основните условия за нашия договор за финансиране с "Татлер Азия" бе Меси да играе в мача поне 45 минути заради обстоятелства, свързани с физическото му състояние и от съображения за сигурност", заяви секретарят по култура, спорт и туризъм в правителството на страната Кевин Йеунг. "Вчера от компанията потвърдиха, че Меси ще играе през второто полувреме", добави той.