Юрген Клоп би бил идеалният треньор на Германия, защото той "символизира всички германски нагласи" и "хората биха го харесали", каза бившият капитан на Бундестима Михаел Балак.

56-годишният Клоп каза миналия месец, че се оттегля като мениджър на Ливърпул след края на сезона и планира да си вземе почивка преди евентуален нов ангажимент. Той отдавна е смятан за топ кандидат за поста в националния отбор в родината си, а договорът на настоящия треньор Юлиан Нагелсман изтича през лятото.

"Той един ден би станал мениджър на германския национален отбор", каза бившият играч на Челси Балак в интервю за подкаста Football's Greatest.

"Клоп притежава това качество и този характер, които всъщност символизират всички германски нагласи. Имаме нужда от лидер като него. Когато той е готов, мисля, че хората и феновете ще го харесат", добави Балак.

Юрген Клоп започва треньорската си кариера в Майнц през 2001 година, преди да се премести в Борусия Дортмунд 2008-2015, печелейки Бундеслигата през 2011-а и титлата и Купата на страната година по-късно. Той ще остане близо девет години на "Анфилд", когато напусне през лятото, печелейки всички титли с тима,  включително първа във Висшата лига от три десетилетия през 2020-а и Шампионска лига през 2019-а.

Балак каза, че Клоп "сега е в позиция, в която може да взема собствени решения. Той може да тренира всеки клуб в света. Всеки клуб би се радвал да го има".

Вицешампионът от Световното първенство през 2002-а Балак призна, че "го боли" да гледа как Бундестимът "губи срещу отбори, от които не трябва да губи".

"Изгубихме малко нашата най-голяма сила, която е дисциплина, баланс и манталитет. Това е толкова необходимо, когато искате да спечелите футболен мач. Не е лесно да внедрите този стар манталитет в отбора, за да печелите", добави той.