Милан изтръгна изключително трудна победа с 1:0 като гост на Лацио в среща от 27-ия кръг на италианската Серия А. „Росонерите“ пречупиха своя  противник едва в 88-ата минута на двубоя, за да се върнат на победния път. Домакините завършиха мача с 8 души, след като получиха общо 3 червени картона.

В герой за гранда от Милано се превърна златната резерва Ноа Окафор, който реализира скъпоценното попадение. Лацио заигра с човек по-малко от 57-ата минута, когато червен картон получи Лука Пелегрини. В 4-ата минута на добавеното реферът Марко Ди Бело изгони и Адам Марушич, а малко преди последния съдийски сигнал червения цвят видя и Матео Гeндузи.

Топката посети още веднъж мрежата на Иван Проведел, но автогол на Марио Гила бе отменен от ВАР заради изключително тънка засада на Рафаел Леао.

Като цяло двубоят на стадио „Олимпико“ протече доста равностойно. Численото превъзходство обаче в крайна сметка натежа и гостите си тръгнаха с трите точки от Рим. Реферът Марко Ди Бело оцвети срещата в „червено“ и „жълто“. Освен че изгони трима от Лацио, той показа и още общо 11 официални предупреждения, 6 от които на сметката на „росонерите“.

Така Милан остава на третото място с актив от 56 точки. Лацио е на деветата позиция с 40 пункта.

Домакините пропиляха сериозна голова възможност още в 8-ата минута. След центриране от корнер Фелипе Андерсон с глава отклони топката към Весино, но ударът на последния премина на сантиметри от далечната греда. Малко след това Кастейянос шутира отдалеч, ала прати кълбото право в обятията на  Менян.

Римските „орли“ предявиха претенции за дузпа именно за нарушение на френския голкийпър срещу  Кастейянос в 13-ата минута, но не последва реакция от рефера или ВАР.

До почивката с удари за Милан се отчетоха Жиру и Пулишич, който отправи първия точен  по посока на вратата на Проведел. За римляните Луис Алберто не успя да затрудни Менян.

След антракта с пропуски блеснаха Леао и Жиру. Лука Пелегрини от домакините пък подпомогна „росонерите“, изкарвайки си два жълти картона в рамките само на 7 минути. Той пое преждевременно към душовете в 57-ата минута след фал срещу Пулишич.

Малко след това влезлият като резерва Чиро Имобиле стреля с глава, но Менян се справи. Милан отговори с удар на Жиру, на което пък домакините реагираха с шут на Дзакани.

Двубоят се изостри и опасностите пред двете врати следваха една след друга. В 74-тата минута Проведел се справи с воле на Лофтъс-Чийк. При ответната атака на домакините пък Имобиле профука отличен шанс отблизо.

При следващата акция на Милан в 76-ата минута топката посети мрежата на римляните. Марио Гила пресече пас отляво на Рафаел Леао. ВАР обаче отмени попадението заради много тънка засада на нахлулия в пеналта португалец.

Влезлият от пейката Тижани Райндерс направи пропуск в 82-ата минута. Все пак Милан разпечата мрежата на Проведел в 88-ата минута. Тогава стражът спаси удар на резервата Ноа Окафор, след което пък Гила блокира добавката на Жиру. За лош късмет на римляните обаче кълбото отново стигна до швейцарския жокер на „росонерите“ и той заши топката във вратата – 0:1.

В добавеното време Имобиле и резервата Данило Каталди профукаха възможности за докопване до равенството.

Това обаче не беше всичко в емоционалното дерби на „Олимпико“.  Още двама играчи на Лацио получиха червени картони и домакините завършиха срещата с 8 души. Първо директен такъв видя Адам Марушич в 4-ата минута от допълнителните заради реплика към съдията Ди Бело, а в 6-ата от тях и Матео Гендузи  се спречка с Пулишич и също пое преждевременно към съблекалните.

Лацио – Милан 0:1

Голмайстори: 0:1 – Ноа Окафор – (88)

Червен картон: Лука Пелегрини – Лацио (57), Адам Марушич - Лацио (90+4) , Матео Гендузи - Лацио (90+6)

Лацио: Проведел, Марушич, Гила, Романьоли, Пелегрини, Гендузи, Весино, Алберто, Андерсон, Кастейянос, Дзакани

Милан: Менян, Флоренци, Кяер, Габия, Ернандес, Бенасер, Адли, Пулишич, Лофтъс-Чийк, Леао, Жиру