Барселона шокира ПСЖ насред „Парк де Пренс“, побеждавайки с 3:2 в първа среща от ¼-финалите в Шампионска лига. Двата тима сътвориха истински спектакъл, изпълнен с куп обрати, в който в крайна сметка ликуваха каталунците, които са по-близо до полуфиналите преди реванша на "Камп Ноу" следващата седмица.

Ключова роля за успеха имаше бразилецът Рафиня, който заби първите си 2 гола в Шампионската лига, превръщайки се в героя на вечерта заедно с датския защитник Андреас Кристенсен. Кариоката откри резултата в 37-ата минута. Истинската  голеада настана след почивката. В рамките на 3 минути парижани осъществиха пълен обрат след попадения на Усман Дембеле в 48-ата и Витиня в 51-ата . Барса обаче се изправи и на свой ред осъществи нов магически обрат, за да направи огромната крачка към следващата фаза на турнира. Първо Рафиня изравни в 62-ата минута, а след това резервата Кристенсен донесе успеха в 77-ата минута.

Поражението насред Париж сложи край и на серията от 27 поредни мача без загуба за ПСЖ във всички турнири. Барселона пък записа двубой №12, в който не губи, след като през януари треньорът Шави Ернандес обяви, че ще напусне след края на сезона.

В ложата на стадиона присъстваха куп бивши футболни звезди. Сред тях изпъкваше бразилският магьосник Роналдиньо, който блестеше с екипите и на двата отбора.

Като цяло двубоят предложи доста емоции. ПСЖ нямаше и късмет, след като на два пъти гредите спасиха гостите при удари на Брадли Баркола и Усман Дембеле след почивката. Парижани имаха превъзходство и по почти всички важни статистически показатели, включително и владеенето на топката, но това не се оказа достатъчно.

На фона на зрелищния мач обаче се загуби голямата звезда на домакините Килиан Мбапе. Френският топ стрелец се представи изключително невзрачно за класата и нивото си. Двамата треньори Луис Енрике и Шави Ернандес пък блеснаха с гениални решения. Те са свързани най-вече с извършените смени в течение на срещата. За домакините сполучлива се оказа влизането в игра на Брадли Баркола, а за гостите – появата на Педри и Кристенсен.

Двубоят на „Парк де Пренс“ започна с привиден опит за домакински натиск на ПСЖ. Барселона обаче се справяше повече от добре в защита и не позволяваше да се стигне до сериозно напрежение пред вратата на Тер Стеген. Първата истинска опасност обаче дойде пред тази на домакините в 6-ата минута, но Донарума успя да изпревари изведения от стража на каталунците Рафиня.

Парижани отговориха с удар на Асенсио от дъгата на пеналта, но германският голкийпър не трепна. „Блаугранас“ отправи реалния си първи удар в срещата едва в 20-ата минута, но шутът на Рафиня бе блокиран.

Малко след това каталунците пропуснаха отлична възможност. Донарума не се намеси по-най-добрия начин след корнер, при което Левандовски стреля с глава, но Мендеш изби току пред голлинията. Последва нов удар на Рафиня, ала Донарума нямаше проблеми да го отрази.

Лоша новина сполетя Барселона в 35-ата минута. Тогава Сержи Роберто получи жълт картон, който ще го извади от реванша.

В 37-ата минута поокипитилите се каталунци откриха резултата. Левандовски намери Ямал на десния фланг, след което 16-годишната перла пробва да подаде отново на поляка с външен фалц. Топката обаче попадна у Рафиня, който от точката на дузпата прати топката в мрежата на Донарума, наказвайки третото неразчетено излизане на италианския страж – 0:1. Така бразилецът вкара дебютния си гол в Шампионската лига.

ПСЖ не успя да реагира до почивката. Така двата тима се оттеглиха в съблекалните при минимална преднина за гостите.

След антракта домакините се хвърлиха в атака, а Луис Енрике замени Асенсио с Брадли Баркола. Първата опасност за Тер Стеген дойде след неточен удар на Витиня.

В 48-ата минута обаче Тер Стеген бе матиран. Мбапе проби отляво, след което избитата топка попадна у Дембеле и той с мощен шут изравни за 1:1, вкарвайки на бившия си тим, за който игра цели 6 сезона.

ПСЖ нанесе втория си кинжален удар само 180 секунди по-късно. Фабиан Руис пусна към Витиня, който влетя на скорост в пеналта и прати топката в мрежата за пълния обрат – 2:1.

В 55-ата минута Баркола тресна гредата с шут от пеналта за жалост на парижани и радост на гостите. След силните минути на ПСЖ обаче Барса не изпадна в нокаут, а напротив каталунците тръгнаха да търсят поне изравняване.

То стана факт още в 62-ата минута. Влезлият току що Педри изведе перфектно Рафиня, който от воле с външен фалц от точката на дузпата заби втория си гол в мача -2:2.

Малко след това Дембеле получи зад гърба на защитата на "блаугранас" и стреля без забавяне, но тресна гредата. Така липсата на късмет лиши френския флангови щурмовак от втори гол в мрежата на бившия му тим .

Това обаче не беше всичко в тази магическа вечер на "Парк де Пренс" и Барса стигна до нов обрат. Кристенсен се разписа с глава след изпълнение на корнер в 77-ата минута. Любопитното е, че и датчанинът се появи на терена само 2 минути преди да реализира за втория обрат в срещата, оказал се печеливш за "блаугранас".

До края домакините не показаха, че са способни да стигнат поне до равенството. Така не паднаха нови голове и Барса се доближи до класиране на полуфинал в най-престижния европейски клубен турнир. Реваншът е на 16 април.

ПСЖ – Барселона 2:3

Голмайстори: 0:1 – Рафиня (37), 1:1 – Усман Дембеле – (48), 2:1 – Витиня (51), 2:2 – Рафиня (62), 2:3 – Андреас Кристенсен (77)

ПСЖ: 99. Джанлуиджи Донарума, 5. Маркиньос, 21. Люка Ернандес, 35. Лукас Бералдо, 25. Нуно Мендеш, 19. Канг-Ин Лий, 17. Витиня, 8. Фабиан Руис, 10. Усман Дембеле, 7. Килиан Мбапе, 11. Марко Асенсио

Барселона: 1. Марк-Андре тер Стеген, 23. Жул Кунде, 4. Роналд Араухо, 33. Пау Кубарси, 2. Жоао Кансело, 20. Сержи Роберто, 21. Френки де Йонг, 22. Илкай Гюндоган, 27. Ламин Ямал, 9. Роберт Левандовски, 11. Рафиня