ПСЖ се класира за полуфиналите в Шампионската лига, след като обърна зрелищно с 4:1 останалия с 10 души  Барселона като гост в реванша от четвъртфиналите. Парижани ще са сред Топ 4 в най-престижния европейски клубен турнир след общ резултат 6:4.

За цялостния обрат в сблъсъка и конкретно в реванша на Олимпийския стадион в Барселона, ключова роля изигра изгонването на стълба в отбраната на „блаугранас“ Роналд Араухо още в 29-ата минута. Преди това каталунците откриха резултата чрез Рафиня в 12-ата минута. Хората на Луис Енрике обаче се възползваха от численото си предимство и осъществиха обрат след попадения на Усман Дембеле в 40-ата минута и Витиня в 54-ата минута.

След това за пълния крах допринесе и Жоао Кансело, който направи нарушение за дузпа. Килиан Мбапе не сгреши от бялата точка в 61-ата минута и вкара за 1:3. В 89-ата отново той фиксира крайното 1:4 с втория си гол в мача и общо 6-ти негов срещу Барса. 

Така френският гранд за първи път в историята си преодоля елиминациите в турнира, след като е загубил първата среща. Каталунците спечелиха с 3:2 на "Парк де Пренс" в Париж след серия от обрати, но в крайна сметка отпаднаха от надпреварата.

Като цяло парижани се възползваха по най-добрия начин от тези гафове на Барселона, която на практика се самоунищожи. Те имаха териториално превъзходство през почти целия мач заради намаления състав на домакините, които пък записаха свой антирекорд за владеене на топката – едва в около 33%  от времето В 56-ата минута и треньорът на каталунците Шави Ернандес получи червен картон, след като не успя да сдържи нервите си. Малко по-късно на трибуните бе изгонен и треньорът на вратарите на „блаугранас“.

На полуфинала ПСЖ ще се изправи срещу германския Борусия Дортмунд. Двата отбора вече играха един срещу друг в груповата фаза на надпреварата.

Двубоят започна перфектно за каталунците. Те откриха резултата още в 12-ата минута. Тогава Ямал проби отдясно, след което намери Рафиня, който матира Донарума отблизо – 1:0.

В 20-ата минута Барса профука златен шанс да удвои преднината си. Левандовски обаче би в аут. ПСЖ отговори с удар на Мбапе, спасен от Тер Стеген.

Така се стигна до повратната 29-ата минута. Тогава Роналд Араухо получи директен червен картон. Уругвайският защитник извърши нарушение срещу Брадли Баркола, който щеше да се озове сам срещу вратаря. Съдията Ищван Ковач веднага го изгони с директен червен картон. Араухо напразно за известно време се надяваше решението на румънския рефер на бъде отменено. Останаха и известни съмнения относно правилността на решението на Ковач, който е добре познат и в България, след като ръководи двубоя на Левски с Хамрун Спартанс, в който малтийците отстраниха българския гранд.

Шави се принуди да прави смяна и пусна Иниго Мартинес  в 34-ата минута на мястото на Ламин Ямал, за бъде усилена защитата след изгонването на Араухо. 16-годишният талант не прие много добре изваждането си от игра.

Не след дълго ПСЖ изравни. Усман Дембеле вкара на бившия си тим и в реванша. Той реализира за 1:1 в 40-ата минута, засичайки центриране на Баркола.

В 3-ата минута на добавеното време на първото полувреме Дембеле едва не направи пълен обрат. За щастие на домакините изстрелът му от воле профуча покрай страничната греда.

Логично след антракта ПСЖ продължи да е по-активният отбор на терена. Тер Стеген изби в корнер удар на Хакими, а след това се справи и с нескопосано изпълнение на Баркола. Последва фрапантен пропуск и на Фабиан Руис, който не уцели целта в 52-ата минута.

Само 120 секунди по-късно обаче нямаше какво да спаси Барселона. Хакими изпълни късо корнер, а Витиня препарира Тер Стеген с шут около 20 метра – 1:2 и пълен обрат за парижани.

Почти веднага след гола Барса не успя да изравни. Гюндоган не съумя да порази мрежата на Донарума.

В 56-ата минута нервите и на треньора на „блаугранас“ Шави Ернандес не издържаха. Ядосаният специалист изрита и едно от рекламните пана, а румънският рефер не се посвени да го изгони, показвайки му червен картон.

Гостите получиха право да изпълнят дузпа в 59-ата минута. Кансело влезе с шпагат в краката на Дембеле и Ковач посочи бялата точка. Мбапе се нагърби с отговорността и не сгреши – 1:3. Това беше 5-ият гол на Килиан в мачове срещу Барселона.

Пет минути по-късно Гюндоган имаше претенции за дузпа, но нямаше основание тя да бъде отсъдена. След тази ситуация и треньорът на вратарите на каталунците също бе изгонен и напусна резервната скамейка.

Въпреки че всичко в двубоя се развиваше негативно за Барселона, играчите на Шави не се отказваха да търсят поне един гол, който да прати мача в продължения. Пропуски обаче направиха Левандовски , резервата Феран Торес и Рафиня.

Вместо попадение във вратата на ПСЖ, такова падна отново в мрежата на Барса. При бърза контраатака Тер Стеген спаси последователно удари на Мбапе и Асенсио. За беда кълбото се озова в краката на Мбапе и този път той нямаше как да сгреши отблизо – 1:4.

В добавеното време Тер Стеген показа класа и не позволи на Мбапе да реализира хеттрик.  Така в крайна сметка ПСЖ направи обрат и е полуфинал в Шампионска лига.

Барселона - ПСЖ 1:4

Голмайстори: 1:0 - Рафиня (12), 1:1 - Усман Дембеле (40), 1:2 – Витиня (54),1:3 - Килиан Мбапе (61 дузпа), 1:4 – Килиан Мбапе – (89)

Червени картони – Роналд Араухо (29) и Шави – треньор (56) - Барселона

Барселона: Марк-Андре тер Стеген, Жул Кунде, Роналд Араухо, Пау Кубарси, Жоао Кансело, Френки де Йонг, Илкай Гюндоган, Педри, Ламин Ямал, Рафиня, Роберт Левандовски

ПСЖ: Джанлуиджи Донарума, Ашраф Хакими, Маркиньос, Люка Ернандес, Нуно Мендеш, Уорън Зайр-Емери, Фабиан Руис, Витиня, Брадли Баркола, Усман Дембеле, Килиан Мбапе