Защитникът на Айнтрахт Франкфурт Макото Хасебе обяви, че ще прекрати кариерата си след края на сезона на 40-годишна възраст, но ще остане в клуба от Бундеслигата като треньор в школата.

"След 22 години като професионален футболист, сега е време да прекратя кариерата си на играч. Обмислях това решение много и мисля, че сега е подходящият момент да го направя", каза бившият японски национал.

"Поглеждам назад с гордост към всичко, което съм преживял и постигнал през годините. По-специално времето ми във Франкфурт включва многобройни незабравими моменти, които ще останат с мен завинаги. Чувствах се щастлив тук от първия ден и Франкфурт стана моят втори дом."

Хасебе се присъедини към Айнтрахт Франкфурт през 2014 г. от Нюрнберг и изигра 303 мача за тях, като спечели Купата на Германия през 2018 г. и Лига Европа през 2022 г.

Той започва кариерата си в Урава Ред Даймъндс в родната си Япония, преди да дойде в Германия през 2008 г. във Волфсбург, където печели титлата в Бундеслигата през следващата година.

Той е петият футболист от Бундеслигата, който играе след навършване на 40 години, останалите са Клаус Фихтел, Клаудио Писаро, Мирко Вотава и Манфред Бургсмюлер.

Хасебе има 114 мача за националния отбор на Япония, като спечели Купата на Азия през 2011 г. и игра на три световни първенства.

"Макото винаги е бил страхотен модел за подражание за много играчи", каза членът на управата на Айнтрахт Франкфурт Маркус Кроше.

"Неговото професионално отношение и начин на живот му позволиха да играе футбол на високо ниво на 40-годишна възраст. Решението му да прекрати кариерата си след този сезон заслужава уважение. Макото постигна страхотни неща за Айнтрахт Франкфурт", добави Кроше.

Хасебе се готви да стане треньор в академията Айнтрахт Франкфурт, а Кроше каза: „Радваме се, че той остава в нашия клуб, за да предаде дългогодишния си опит на нашите по-млади играчи.“