Арсенал продължава да мечтае за титлата във Висшата лига на Англия, след като тресна с 3:0 Борнемут на своя „Емиратс“ в среща от 36-ия кръг. Хората на Микел Артета показаха характер, доминираха на терена и съвсем заслужено спечелиха срещу „черешките“.

Успехът, който съхрани шансовете на "артилеристите" да триумфират като шампиони, донесоха Букайо Сака, Леандро Тросар и Деклан Райс. Първият откри резултата от дузпа в 45-ата минута, белгийският национал реализира в 70-ата минута, а в 7-ата минута от добавеното време Райс фиксира крайното 3:0.

Домакините пропиляха още няколко изгодни положения, за да направят победата си още по-изразителна. Борнемут също на няколко пъти показа зъби в предни позиции и на свой ред изпусна добри възможности пред вратата на Давид Рая.

„Черешките“ все пак пратиха веднъж топката в мрежата на „топчиите“, но ВАР отмени попадението на Антоан Семеньо в 73-ата минута. Причината то да не бъде признато се оказа нарушение на Доминик Соланке срещу Давид Рая. В 86–ата минута гол и за Арсенал не бе признат. Габриел Магаляеш заби много красиво топката в мрежата на Травърс, но се оказа, че е бил в засада.

Така Арсенал е на върха в класирането с 83 точки, но е с два мача повече от Манчестър Сити, който е със 79. По-късно днес „гражданите“ приемат Уулвърхямптън. Борнемут е 10-ти с 48 пункта.

Хората на Микел Артета се хвърлиха в атака веднага след първия съдийски сигнал. Вратарят на гостите Марк Травърс се справи с удари на Тросар и Хавертц в началните минути.

В 14-ата минута на двубоя стадионът почете фен на Арсенал, който е бил убит във вторник.

Арсенал продължи да доминира. Мерникът обаче продължи да изневерява на играчите на кандидат–шампиона.

Логичното все пак се случи малко преди почивката. Кай Хавертц падна в пеналта след леко съприкосновение с вратаря Травърс в 42-ата минута. Реферът отсъди дузпа, която ВАР потвърди. Букайо Сака не сгреши от бялата точка – 1:0.

Така паузата дойде при заслужена преднина на домакините, които имаха и сериозно териториално превързходство.

След антракта двубоят продължи в същото русло. Травърс спаси удар на Сака.

Малко след това и гостите показаха зъби. Соланке шутира диагонално в 53-ата минута, но Рая показа блестящ рефлекс.

„Черешките“ играха по-силно в следващите минути, но Арсенал стигна до втори гол. В 70-ата минута Леандро Тросар удвои преднината на лондончани. Деклан Райс го намери перфектно, след което белгиецът прати кълбото в мрежата – 2:0.

Само 180 секунди по-късно топката посети мрежата и на Давид Рая. Попадението заби Антоан Семеньо. ВАР преразгледа продължително ситуацията за евентуално нарушение на Доминик Соланке срещу стража на „артилеристите“, преди кълбото да се оплете в мрежата. В крайна сметка голът за гостите бе отменен.

В 86-ата минута попадение и за Арсенал се оказа нередовно. Защитникът Габриел Магаляеш заши страхотен гол с диагонален шут. Страничният съдия обаче маркира засада, а ВАР потвърди решението.  

Все пак 7-ата минута от добавените 8 минути Деклан Райс направи победата на Арсенал по-изразителна. Националът на Англия фиксира крайното 3:0 след отлична солова акция и последвал диагонален шут, матирал Травърс.

По този начин Арсенал си свърши работата и ще се надява за издънки на Манчестър Сити в битката за титлата.

Арсенал – Борнемут 3:0

Голмайстори: 1:0 – Букайо Сака (45 дузпа), 2:0 – Леандро Тросар (70), 3:0 – Деклан Райс (90+7)

Арсенал: Рая, Уайт, Салиба, Габриел, Томиясу, Партей, Йодегор, Райс, Сака, Хавертц, Тросар

Борнемут: Травърс, Смит, Сенеси, Забарний, Уатара, Куук, Скот, Кристи, Клуйверт, Семеньо, Соланке