Фиорентина е първият финалист в тазгодишното издание на Лигата на конференциите. „Виолетовите“ от Флоренция за втора поредна година ще спорят за трофея, след като отстраниха белгийския Брюж.

Хората на Винченцо Италиано стигнаха до скъпоценното равенство 1:1 в полуфинала реванш като гости на стадион „Ян Брейдел“. Така италианците се класираха за финала с общ резултат 4:3. Те спечелиха първата среща във Флоренция с 3:2.

Атаката  на Брюж се водеше от бившия нападател на Лудогорец Игор Тиаго. Неговият тим откри резултата в 20-ата минута чрез Ханс Ванакен, като първоначално останаха съмнения, че автор на попадението е Максим де Кайпер, но изглежда, че той не докосна топката при центрирането на капитана. След това Фиорентина се втурна в атака, но нямаше шанс, след като на 3 пъти гредите спасяваха белгийците. Все пак Лукас Белтран вкара от дузпа в 85-ата минута за 1:1, което се оказа достатъчно.

По този начин тимът от Флоренция ще играе 6-ти финал в евротурнирите и ще се опита най-накрая отново да спечели трофей след този за КНК през 1960/1961. Миналата година те загубиха битката за отличието от Лигата на конференциите след 1:2 срещу Уест Хям. Това е втори случай, в който „виолетовите“ ще играят на втори пореден финал в Европа. Предишният път това се случи през сезон 1961/1962, когато не успяха да защитят трофея си от КНК.

Брюж пък не успя да се класира за трети път за последния мач в някой от европейските клубни турнири, за да опита да спечели първо отличие в историята си.

Съперник на финала на Фиорентина ще е победителят от другата двойка Олимпиакос – Астън Вила. Спорът за трофея ще е на 29 май в Атина.

Двубоят на стадион „Ян Брейдел“ започна сравнително предпазливо. И двата тима сякаш не искаха да рискуват излишно още от началото на срещата.

Първият удар в мача стана факт в 19-ата минута. Отправиха го гостите, като Роландо Мандрагора би от дъгата на пеналта, но над напречната греда на вратата на белгийците.

Само 60 секунди по-късно обаче падна гол. Домакините откриха резултата след малко странно попадение. Бившият нападател на Лудогорец Игор Тиаго подаде към Ханс Ванакен, който центрира отляво към далечната греда, където Максим де Кайпер сякаш докосна топката с глава и тя влетя в мрежата на Терачано 1:0. Така общият резултат бе изравнен 3:3. При самото попадение пък останаха съмнения, че Де Кайпер изобщо не е докоснал топката, въпреки че първоначално го вписаха като голмайстор. В крайна сметка Ханс Ванакен официално бе признат за реализатора на този гол.

Няма и две минути по-късно „виолетовите“ пропуснаха златен шанс. Нико Гонсалес се озова сам срещу Симон Миньоле, но стражът изби. При добавката пък Лукас Белтран не уцели целта.

Италианците продължиха да владеят инициативата в опит да стигнат до ценен гол. Додо напредна по дясното крило и центрира на втора греда към Кристиан Куаме в 25-ата минута, чийто удар с глава премина над напречната греда на вратата, пазена от Симон Миньоле.

Само минута по-късно Андреа Белоти нахлу в пеналта на Брюж, след което отправи удар ниско по тревата, но защитник блокира изстрела.

Фиорентина продължи с натиска си в следващите минути. Кристиан Куаме се възползва от рикоширала топка в пеналта белгийците. Той шутира мощно от воле, но разтресе напречната греда и не топката премина голлинията в 36-ата минута.

След антракта отново Фиорентина продължи да доминира на терена, но така и не достигаше до чисто голово положение пред вратата на Миньоле.

Кристиано Бираги стреля директно от пряк свободен удар в 73-ата минута, но топката тресна напречната греда за втори път в двубоя.

Фиорентина удари за трети път греда в мача две минути по-късно. Тогава Нико Гонсалес напредна по дясното крило и центрира към точката за изпълнение на дузпа, където Кристиан Куаме стреля с глава, но право в левия страничен стълб на вратата на Брюж.

Усилията на гостите все пак бяха възнагразени. След центриране в пеналта М'бала Нзола би с глава в наказателното поле, а Брандон Мехеле се опита да го спре и го удари с крак. Главният съдия от Турция Халил Умут Мелер не се поколеба и посочи бялата точка. Лукас Белтран се нае с изпълнението на дузпата в 85-ата минута и матира Миньоле - 1:1.

В 4-ата минута на добавеното време Додо се спречка с Денис Одой край тъчлинията, като двамата получиха по жълт картон. За Одой обаче официалното предупреждение беше второ. Той получи жълт картон и докато беше на терена и така турският съдия го изгони от пейката.

В 5-ата минута на добавеното време Тарачано спаси по феноменален начин удар на Ванакен, избивайки в корнер, с което запази резултата. След това голкийпърът се справи и с удар на Игор Тиаго и прати италианците на финала. 

Брюж – Фиорентина  1:1 (3:4)

Голмайстори: 1:0 – Ханс Ванакен (20), 1:1 – Лукас Белтран – (85 дузпа)

Червен картон: Денис Одой (90+4 на пейката) - Брюж

Брюж: Миньоле, Сабе, Мехеле, Одой, Ордонес, Скораш, Ветлесен, Ванакен, Де Кайпер, Игор Тиаго, Жутгла

Фиорентина: Терачано, Додо, Миленкович, Мартинес Куарта, Бираги, Артур, Мандрагора, Гонсалес, Белтран, Куаме, Белоти