Франция и Уругвай не успяха да повторят зрелищният мач с който започна Световното и вторият двубой от група А завърши 0:0. За трети пореден път "петлите" започват световно първенство, без да отбележат гол. Отборът на Раймон Доменек продължава да изпитва сериозни трудности в реализирането на попадения. За Уругвай само Диего Форлан не стигна и логично мача приключи без отбелязан гол. Латиноамериканците завършиха мача с 10 души. Изгонен за два жълти картона бе влезлият като резерва Лодейро.

Вторият мач от Световното първенство предостави сблъсък не само между два бивши световни шампиона, но и между последните два отбора, които се класираха за първенството в ЮАР. Група А е единствена, в която има два бивши световни шампиона. Куриозното е, че в последните два случая, в които два шампиона бяха в една група, единият не успяваше да продължи. Последният бе през 2002, когато Уругвай и Франция пак бяха в една група, като и двата тима не стигнаха до осминафиналите.

Треньорът на Франция Раймон Доменек стана едва втория (след Мишел Идалго), който води "петлите" на две световни първенства. За Доменек, който напуска след турнира, това бе мач №77 начело на тима. Той вече подобри рекорда на Идалго от 75. Както се очакваше, Доменек остави на пейката Тиери Анри.

Това обаче не беше изненада. Сюрпризът бе, че Флоран Малуда остана на пейката, а вместо него титуляр беше Абу Диаби. За халфа на Арсенал това бе едва втори мач като титуляр в националния в кариерата. Предишният бе през 2007. Никола Анелка водеше атаката, помагаха му Рибери и Гову. С капитанската лента беше Патрис Евра. Доменек се надяваше, че този път неговият тим ще направи нещо повече срещу Уругвай от онова 0:0 през 2002 г.

Треньорът на Уругвай Оскар Табарес също има опит на световни първенства. Той води "урусите" през 1990 г., когато тимът прескочи групите. Табарес също изненада със състава. Валтер Гаргано остана на пейката, за сметка на Егидио Арвелао - единственият в национала, който играе в родината си. В атака за двукратния световен шампион действаха Диего Форлан и Луис Суарес. Форлан бе единственият титуляр на Уругвай, който и преди е играл на световно. Нападателят имаше само 1 мач.

В първите няколко минути играта беше равностойна. В 7-ата дойде и първата опасност. Създаде я Франк Рибери. Крилото на Байерн проби отляво и центрира прекрасно по земя към Сидни Гову. Ветеранът от Лион обаче не уцели топката и тя излезе в аут. Диего Форлан също загатна за способностите си в 16-ата минута. Нападателят финтира Галас и опита удар от 25 метра в далечния ъгъл. Вратарят Лорис боксира.

В 18-ата минута "петлите" отново опитаха да изненадат съперника. Рибери спечели пряк-свободен удар. Зад топката застана Йоан Гуркюф. Халфът на Бордо показа колко добър изпълнител е на статични положения. От труден ъгъл и голяма дистанция Гуркюф прати топката под сглобката на гредите. Вратарят Муслера обаче изби в корнер.

Добрите положения за гол липсваха през първата част. Уругвай владееше малко повече топката, но пък сякаш атаките на Франция бяха по-остри. Два три пъти нападателите на "петлите" бяха уловени в изкуствена засада. Твърде малко топката стигаше до Никола Анелка. Форлан бе моторът на Уругвай и всяка атака минаваше през него.

Трудностите на Франция да вкара гол си проличаха още веднъж. "Петлите" по традиция трудно бележат в първия си мач на световни финали. В последните два случая не успяха да го направят (0:1 срещу Сенегал през 2002, 0:0 срещу Швейцария 2006). Възпитаниците на Доменек не успяха да се разпишат и през първото полувреме срещу Уругвай.

Доменек обаче не се притесни от липсата на идеи в атака и не направи промени на почивката. Уругвай също! Латиноамериканците имаха само една победа в последните 16 мача на световни финали - през 1990 г. 1:0 срещу Южна Корея. "Урусите" опитаха да вкарат бърз гол след почивката. Форлан свали топката на гърди и от малък ъгъл стреля от воле, но неточно.

"Петлите" продължиха да се лутат в недоумение как да пробият защитата на съперника. Никола Анелка гледаше топката отдалеч, защото тя рядко достигаше до него. Французите решиха да опитат късмета си с удари отдалеч. Първо Гуркюф стреля мощно, но в тялото на съперник. След това и Туалан се пробва от 30 метра, но Муслера улови. Рибери бе поредният с шут отдалеч, след пас на Гуркюф от фаул, но и това не проработи.

В 72-ата минута Доменек извади Анелка и пусна в игра Тиери Анри. Ветеранът, който е рекордьор вече със 122 мача за националния, е и топреализаторът в историята на Франция (51 гола). Никога преди обаче Анри не беше вкарвал гол в 15-те мача, в които е влизал като резерва. Анри обаче счупи още един рекорд, като стана първият французин, играл на 4 световни първенства. Това беше 16-и мач на Анри на световни финали, с което дръпна с един на Фабио Канаваро като най-опитен сред футболистите на настоящото първенство.

Анри трябваше да донесе острота на атаката на "петлите", но вместо това Форлан пропусна. В 73-ата минута изпълнение на тъч отляво бе отклонено от Луис Суарес и топката кацна на крака на Форлан. Нападателят на Атлетико Мадрид стреля от движение и макар да бе фронтално срещу вратата, не я уцели! Доменек пусна и Флоран Малуда на мястото на Гуркюф. Суарес пък отстъпи мястото на Себастиян Абреу.

Малуда веднага загатна, че добрия сезон, който направи с Челси, не е случаен. Негов хубав удар от 30 метра профуча покрай вратата. 9 минути преди края Уругвай остана с 10 души. Влезлият след почивката Лодейро бе изгонен за втори жълт картон, след като съсече Бакари Саня. Действията на Лодейро показаха, защо Уругвай беше най-грубият тим в квалификациите, където имаше 55 жълти картона.

Малко след това Анри имаше шанс да се разпише. Центриране на Саня отдясно бе засечено с глава от нападателя, но ударът беше в аут, а и имаше засада. Последният коз на Раймон Доменек беше включването в игра на Андре-Пиер Жиняк. Той смени Гову. "Петлите" стигнаха до едно разбъркване в наказателното поле, но нямаше кой да стреля във вратата. Последният шанс бе за Анри, но ударът му от фаул срещна стената.

В крайна сметка Раймон Доменек продължи традицията. На всяко голямо първенство, в което той е водил Франция, петлите започват с нулево равенство. Все пак те изравниха националния рекорд и нямат загуба на световни финали вече 8 поредни мача (4 победи и 4 равенства). Французите не загубиха нито веднъж на миналото първенство, когато отстъпиха с дузпи на финала срещу Италия.

Уругвай пък не успя да надделее над европейски съперник в 13-и пореден мач. Последната победа над европейци бе срещу СССР през 1970 г. Така и четирите тима в групата имат по 1 точка след първите мачове. По-рано днес ЮАР и Мексико направиха 1:1. Следващите мачове са ЮАР - Уругвай и Франция - Мексико.



Уругвай - Франция 0:0

Уругвай: Муслера, Викторино, Лугано, Годин, А. Перейра, Перес (86 Егурен), Арвелао, М. Перейра, Гонсалес (63 Лодейро), Форлан, Суарес (73 Абреу)

Франция: Лорис, Саня, Галас, Абидал, Евра, Туалан, Гуркюф (75 Малуда), Диаби, Рибери, Гову (85 Жиняк), Анелка (72 Анри)