Австралия стана последният полуфиналист на световното първенство по баскетбол, след като се справи с Чехия и очаквано спечели с 82:70. 

Успехът не дойде лесно, но силни минути в третата четвърт помогнаха на Кенгурата да дръпнат напред и за първи път да стигнат до битката за медалите на подобен форум.

И двата отбора имаха доста проблеми в стрелбата до почивката и затова двубоят не обещаваше да бъде особено резултатен. Австралийците водеха само с 33:30. 

В третата четвърт чехите изравниха при 43:43, след което Кенгурата нанизаха 14 поредни точки, откъснаха се напред и това се оказа решаващо. 

Последната част започна при 63:46, но чехите откриха периода с 9 поредни точки и завързаха отново двубоя. Аарън Бейнс обаче вкара с поднасяне, а след това тимът му си върна спокойствието, повеждайки със 71:57. 

Европейците обаче не спираха да се борят, доближиха се до 66:75 и имаха притежанието, но спорен фал в нападение даде топката на съперника им и Андрю Богът реализира ключови 2 точки. 
 
Пати Милс вкара 24 точки за победителите, а Крис Гулдинг добави 14. За Чехия Томаш Саторански се отчете с 13 точки, 13 асистенции и 9 борби, а Патрик Ауда добави 21 точки. 

В петък от 11,00 часа преди обед българско време Австралия ще играе с Испания в първия полуфинал, а от 15,00 часа е сблъсъка Аржентина – Франция.