Ако пандемията не бе спряла света в днешно време, сега „Форо Италико“ в Рим щеше да е изпълнен с живот, а тя, Габи, щеше да направи радостен скок, с който да отпразнува 50-ия юбилей в старото си царство. Габриела Сабатини, четирикратна шампионка от турнира в италианската столица, е най-обичаната тенисистка тук. Грацилна в движението си, нежно лице, бекхенд с една ръка, който в момента е на изчезване – Сабатини остава символ на една епоха в периода между 80-те и 90-те години. В събота тя навърши 50 години, като се наслаждава на живота между Цюрих, Буенос Айрес и Маями, където се свързахме с нея по телефона.

По това време трябваше да се провежда международният турнир в Рим. Едва ли има по-голяма любов между вашата и този град?
- О, да, това е страхотна, споделена любов. Аз все пак съм и италианка, защото дядо ми е от Потенца, непосредствено до Мачерата.

Отделно от това, вие също сте оставили едно парченце от фамилията си в Италия – дъщеря ви Ориана живее в Торино с футболиста на Ювентус Пауло Дибала…
- Да, те са страхотна двойка. Наскоро успях да им гостувам в Торино. Бяхме доста уплашени, когато Пауло се оказа заразен с вируса, но за щастие всичко премина добре. Той е страхотно момче, като освен това е феноменален футболист.

Коя от победите ви в Рим е най-запомняща се за вас?
- Радвам се на всичките си, но определено двете победи над Моника Селеш са ми най-приятни и се връщам към тях с най-голямо удоволствие. Мисля, че в онези мачове играх най-добрия си тенис. Бях като перфектна машина – крака, глава и ръка.

Тенисът се храни от големите съперничества. Граф - Сабатини бе едно от най-вълнуващите…
- Да, бях наистина голяма късметлийка да играя в период, в който съперничките ми бяха от най-високо ниво. Щефи, но също така и Селеш. Да не забравяме и Навратилова, както и Евърт.

Срещу Граф обаче ви бе най-трудно, спечелихте 11 мача от общо 40, които играхте с нея?
- Винаги, когато се изправях срещу нея, усещах, че нещо не ми достига. Винаги беше малко по-добра, но поради тази причина успя и да изведе най-доброто от мен на преден план. Селеш също бе доста впечатляваща, защото имаше невероятна психика, с която печелеше голяма част от мачовете си.

Вие се оттеглихте само на 26 години, можеше ли да постигнете повече?
- Вярно е, но смятам, че постъпих правилно. Чувствах се стара и ми се струваше, че нямам повече сили да играя на това ниво. Не е решение, което да съм взела внезапно, а бе добре обмислено. Две години работих с психолог, за да разбера дали става въпрос за временно неразположение. Но истината е, че вече не се забавлявах, беше ми омръзнало да пътувам и нищо от това, което правех, не ми доставяше удоволствие. Бях изцедила цялата си енергия.

В женската схема няма доминант, след като Серина вече отпуска юздите. Докога ще е така?
- Има страхотна вариативност при шампионките и това е нещо позитивно, защото хората могат да се наслаждават на различни тенисистки, с различен стил и нищо за никого не е сигурно.

Коя е „новата“ Сабатини?
- О, това е труден въпрос. Не знам, всеки от нас е уникален и различен. В момента много ми допада играта на Ашли Барти. Тя има разнообразен стил, забавна е. Ако гледате нейни мачове, няма как да се отегчите.

Съжалявали ли сте, че се отказахте толкова рано?
- Никога. Тенисът ми даде много, повече отколкото аз на него. Заработих добри пари и изпитвах удоволствие от играта, докато бях на корта. Сега правя това, което обичам – пътувам и следвам компанията си за парфюми.

Какъв ще е ароматът на парфюма на Сабатини, която навърши 50 години?
- Бих казала на цветя и плодове. Свеж, но сладък. Предполагам, че за една жена парфюмът е като част от живота й. С всяка моя промяна променям и аромата. Сега съм жена, която е щастлива, благодарна и обича живота. 50-годишно момиче.

ТОВА Е ГАБРИЕЛА САБАТИНИ
Родена на 16.05.1970 г. в Буенос Айрес (Арж)
Ръст: 175 см
Играе с дясна ръка, бекхенд с една ръка
Най-висок ранг на сингъл и двойки: 3
 

Успехи
Шампионка от US Open 1990
Финалистка на Уимбълдън 1991
Шампионка на Финалите на WTA 1988, 1994
Шампионка на двойки от Уимбълдън 1988
Финалистка на двойки от Ролан Гарос 1986, 1987, 1989
Олимпийска финалистка на сингъл от Сеул 1988
Носител на 27 титли на сингъл и 14 на двойки от WTA
Победи-загуби на WTA на сингъл: 632-189 (77%)
Победи-загуби на WTA на двойки: 252-96 (72%)
Пари от наградни фондове: $8 785 850

Федерика Кочи, "Гадзета дело Спорт"
Превод на "Тема спорт"