Ще започна с това, че никога не съм бил и няма да бъда почитател на Новак Джокович. Не го познавам лично, но изглежда готин, с чувство за хумор, над нещата, слуша и българска музика. Перфектен за маса, ако дразнещият му баща Сърджан не присъства на нея, за да не прави неадекватни и безочливи коментари. 

А като тенисист Ноле е класен. Много класен. Жилав, неуморен, безпардонен към съперниците на корта. Комплексен като стил на игра, със силна психика, на която може да завиди дори тенис-терминаторът Рафа Надал. Велик. За тенисиста Джокович и постиженията му ще се говори и след 100 години. 

Въпреки една голяма негова слабост: провала му с публиката. Сърбинът така и не успя да спечели фенските сърца по начина, по който го сториха Роджър Федерер и Рафаел Надал.

В изиграните 50 мача с Роджър Федерер Ноле има 27 победи. Сред тези победи е и "онази". Финалът на Уимбълдън от 2019 година, когато швейцарецът надигра съперника си почти по всички параграфи, имаше два мачбола на свой сервис и загуби незнайно как. Психика, физика. Химия между работата на краката, ръцете и тази на мозъка. Сръбска тенис класа.

В изиграните 55 мача с Надал? Новак отново има предимство, защото е постигнал 29 победи. Тези 29 победи срещу "Матадора" изглеждат като 29 победи в маратонско бягане без обувки на горещ асфалт, защото всеки е наясно колко е трудно да завършиш и едно разиграване срещу борбения испанец, който създава усещане за подвижна стена.

При всички човешки и спортни козове, които притежава в излишък, на Джокович му липсва една щипка тенис-обаяние и флирт с феновете, заради което в момента той не е големият фаворит на US Open. Заради една невиждана и доста пресилена дисквалификация.

Не крия своите симпатии към играта на Федерер и ще бъда доволен, ако след края на кариерите на тези трима гиганти той има най-много титли от Големия шлем. Но случилото се снощи не ми дава покой. Защото беше куршум в сърцето на справедливостта. Защото така не е честно. Защото така не се прави.

Носителят на 17 титли от Големия Шлем Джокович трудно можеше да бъде спрян за 18-а мейджър титла, с която щеше да се доближи на една от Надал и две от Федерер. И затова се намесиха съдии, организатори, лайнсмени.

Джокович беше дисквалифициран заради "удар" по лайнсмен. Гледам десетки пъти повторенията и виждам едно "подаване" на топката, а не умишлен удар с прицелване. Виждам и реакцията на Ноле - в момента на действието си той е разочарован (от допуснатия пробив), но след това видимо съжалява за непреднамерената си постъпка. 

Говорим за една случайност, която се случва на корта. Все пак това е тенис, а не балет. Да ме извинява уцелената с топката жена, но тя получава пари, за да бъде лайнсмен, а не заспал зрител. Уцелена е от топка, чиято скорост навярно беше по-ниска от тази на кортове, на които играят деца. 

Решението на организаторите Джокович да бъде дисквалифициран е една от най-грубите и несправедливи намеси в новата история на спорта. Повтарям - самият аз нямах нищо против сърбинът да отпадне. Дори се надявах това да се случи, за да не се доближи до Федерер по заветните титли от Шлема. Но не и по този грозен начин. Защото... да, защото просто така не се прави. Защото не е честно.

Горчивият привкус от изваждането на Джокович връща спомените за Евро 1992, когато националният отбор на Югославия не беше допуснат до участие с навярно едно от най-талантливите поколения в Европа за последния половин век. Просинечки, Бобан, Панчев, Шукер, Югович и Савичевич бяха заформили толкова силен отбор, за който се говори и след близо 30 години. Не само заради безспорната му класа, но и заради безцеремонното му осакатяване, тъй като политиката и спорта не трябва да живеят в симбиоза.

Бъдете сигурни - снощната дисквалификация на Джокович го изстрелва на пол позишън в битката с Федерер и Надал за трона на Големия шлем. Заради едно невиждано ограбване пред очите на целия свят, защото провинението на сърбина не е реципрочно на наложеното драконовско наказание.

И ако до вчера съм имал някакви надежди, че Федерер ще завърши като №1 по титли от Голямата четворка, от днес нататък смело ще заложа на Джокович. Тъй като той беше превърнат в жертва по един напълно излишен начин, чрез едно необмислено решение, от едни уплашени хора. Жертвите винаги акумулират симпатии. А това беше единствената ахилесова пета на Новак до момента. Със своето "съсичане" в Ню Йорк вчера Джокера получи емоционален допинг, който е предпоставка за серия от нови големи триумфи.

 


Друми Георгиев, Gol.bg