Първата ни ракета в женския тенис Цветана Пиронкова е сред най-убедително преодолелите трите кръга на квалификациите за Откритото първенство на Австралия.

Пиронкова е втора по отношение на загубени геймове в своите мачове с едва 16 и то при положение, че загуби един сет. Половината от тези 16 гейма българката даде на съперничката си в последния кръг Маргарита Гаспарян. Седем срещу нея спечели корейката На-Ле Хан, която спечели втория сет с 6:3, но в останалите два загуби с 0:6 и 1:6, а в първия кръг японката Киока Окамура успя да вземе само един гейм.

По-малко геймове от Цвети Пиронкова е загубила само египтянката Маяр Шериф, която за първи път ще играе на Australian Open, пише tenniskafe.com. За разлика от нея пловдивчанката ще бъде за 50-и път в основна схема на турнир от Големия шлем. До този момент само в Мелбърн тя не е преминавала втори кръг, но през 2021 г. ще опита да промени това при първото си участие от 2017 г. насам.

Цветана Пиронкова е сред отличниците и по отношение на допуснати пробиви като е на пето място с 5. Лидер отново е Шериф със само 2 пробива в нейните сервис геймове.