Украинската тенисистка Даяна Ястремска загуби финала на турнира по тенис в Лион, но ще дари парите от наградните фондове на нуждаещите се след нахлуването на Русия в страната й преди 10 дни. Тя заработи 14 545 евро преди облагането на сумата с данъци.

Ястремска, която има три титли, избяга от Украйна с по-малката си сестра с помощта на родителите им дни след началото на инвазията на 24 февруари. Тя каза, че е прекарала две нощи в подземен паркинг, преди да напуснат страната.

21-годишната Ястремска загуби с 6:3, 3:6, 4:6 на финала в Лион от китайката Шуай Чжан, но прескочи 37 места в световната ранглиста до №103.

"Паричните средства, които спечеля тук, ще даря на Украинската фондация. Ако украинският народ ме гледа, искам да кажа "вие сте толкова силни, имате невероятен дух и аз се опитвам да се боря за Украйна. Искам да благодаря на всеки един човек, който застана до Украйна", каза Ястремска, която беше увила знамето на страната си около раменете си при връчването на трофея.

Ястремска получи и "уайлд кард" за турнира в Индиън Уелс от 9 до 20 март след отказването на италианката Камила Джорджи.

Снимка: БГНЕС