Световният номер 1 Данийл Медведев рискува да не бъде допуснат до участие на турнира от Големия шлем Уимбълдън, освен ако не даде „гаранции“, че не подкрепя руския президент Владимир Путин.

Медведев, заедно с други руски и беларуски тенисисти, се състезава като неутрален атлет на първия за годината Мастърс 1000 турнир в Индиън Уелс тази седмица след руската инвазия на Украйна. Спортният министър на Великобритания Найджъл Хъдълстоун заяви във вторник, че правителството преговаря с Ол Ингланд Лоун Тенис Клъб (АЕЛТК) относно позицията си за Уимбълдън, който стартира на 27 юни. Той заяви, че „никой, който развява флага на Русия, не трябва да бъде допускан“ да играе на турнир от Шлема.

„Разговаряме с различни спортове относно това и каква реакция трябва да покажем. Абсолютно, никой, който развява флага на Русия, не трябва да бъде допускан. Но мисля, че трябва да стигне отвъд това, мисля, че трябва да имаме някакви гаранции, че не са симпатизанти на Владимир Путин и обмисляме от какви изисквания ще имаме евентуално нужда, за да получим необходимите гаранции. На кратко, ще ми бъде ли комфортно, ако руски атлет развява флага на Русия? Не“, започна той пред Департамента на комисията по култура, медии и спорт.

Хъдълстоун добави, че се провеждат разговори с организаторите на Ол Ингланд Клъб относно проблема. Тенисът не забрани на играчите на сингъл да участват в турнири, но им наложи забрана за участие в отборни надпревари като Купа Дейвис. Спортният министър на Великобритания допълни, че страната обмисля как да постигне „по-широк глобален консенсус“ с други страни относно това как тенисистите на сингъл от Русия да бъдат третирани. „Разглеждаме този проблем относно това какво трябва да правим с играчите на сингъл и мислим за последствията, защото не смятам, че хората ще приемат тенисисти, които гордо развяват руския флаг, в частност ако има някаква подкрепа за Путин и неговия режим“.

Хъдълстоун намекна в края, че Русия няма да се завърне на международната спортна сцена в близко бъдеще. „Санкциите ще продължават за известно време, включително това Русия да не може да кандидатства за домакинство на големи спортни форуми, което може да трае много, много години. Мисля, че ще мине немалко време преди отново да приветстваме Русия обратно на световната спортна сцена“, завърши спортният министър на Великобритания.