Първият мач на Рафаел Надал на откритото първенство на САЩ от 2019 насам приключи с четирисетова победа срещу тенисист, който записа дебют в турнири от Големия шлем. Испанецът се наложи с 4:6, 6:2, 6:3, 6:3 срещу австралийския уайлдкард Ринки Хиджиката за повече от три часа на "Артър Аш".

Надал не показа физически проблем от травмата на "Уимбълдън", където разкъса коремен мускул преди полуфиналите. Тогава той се оттегли преди мача и в личната му статистика не влезе загуба, което го оставя с баланс 20-0 в мачове от Големия шлем за тази година.

Надал има четири трофея от откритото първенство на САЩ, включително един преди три години. Той не игра през 2020 заради пандемията от КОВИД-19 и през миналата година заради контузия в стъпалото на левия крак.

21-годишният Хиджиката игра като уайлдкард от университета на Северна Каролина.

34-годишният калифорниец Сам Куери пък прекрати кариерата си с поражение с 6:4, 4:6, 6:7(8) 3:6 срещу Иля Ивашка от Беларус.  Той приключва с големия тенис със спомените от полуфинала на "Уимбълдън" през 2017 и четвъртфинала през 2016, отстранявайки лидерите в схемата Анди Мъри и Новак Джокович.

Куери, баща на две момчета, обяви оттеглянето си преди шест месеца и бе категоричен, че ще го направи в Ню Йорк.

"Вече съм го приел и честно казано, чувствам се прекрасно. Последните шест седмици бяха много приятни за мен. Не мога да кажа с какво ще се занимавам в бъдеще, но има нещо, върху което вече работя", каза той, цитиран от БТА.

Руснакът Андрей Рубльов пък се класира за следващия кръг с победа със 7:6(5), 6:3, 3:6, 4:6, 6:4 срещу сърбина Ласло Джере.