Днес от 12:00 часа българско време стартира 127-то издание на Откритото първенство на Франция по тенис. За поредна година то ще се проведе на кортовете във френската столица Париж и ще продължи до 11 юни, когато е големият финал при мъжете. Действащият шампион в мъжкия турнир Рафаел Надал няма да защитава титлата си заради травма на бедрото, докато Ига Швьонтек ще брани трофея при дамите.

Краля на клея Надал ще пропусне една от любимите си надпревари за първи път от 2004-а насам - година по-късно той дебютира на Ролан Гарос и печели съревнованието след успех над аржентинеца Мариано Пуерта в четири сета. Оттогава насам Матадорът завоюва цели 14 титли от Откритото на Франция, като миналата година триумфира след абсолютен разгром над Каспер Рууд – Рафа даде едва шест гейма на норвежеца в трите изиграни части, завършвайки с „геврек“.

Настоящият сезон обаче не се развива според очакванията на испанеца, 22-кратен шампион в турнирите от Големия шлем. Той не е играл официален мач от януари насам, когато контузия на бедрото го спря в мача му с Маккензи Макдоналд от САЩ на Аустрелиън Оупън – контузия, която го вади от възможността да поведе на Новак Джокович в борбата за най-много титли от Шлема. „Няма да мога да играя в Париж. Работех всеки ден през последните четири месеца. Не открихме обаче решение на проблема в Австралия. Днес все още съм в позиция, в която не съм готов да се състезавам на нивото, на което съм свикнал. Не съм човек, който просто ще участва на Ролан Гарос, без да е готов“, разкри Матадорът пред медиите на извънредна пресконференция, на която обяви решението си да пропусне турнира в Париж, като добави, че няма да играе известно време и вероятно 2024 година ще бъде последната във великата му кариера. „Не искам да казвам нещо и после да правя друго. Целта ми е да спра, за да си дам възможност да се насладя на следващата година, която най-вероятно ще е последна за мен в професионалния тенис. Това е идеята ми, но не мога да кажа на 100% какво ще се случи. Идеята ми е да се насладя и да се сбогувам с всички турнири“, добави още Надал.

В негово отсъствие поставен под номер 1 в основната схема е неговият сънародник и голям талант Карлос Алкарас. Той ще започне участието си във френската столица срещу квалификанта Флавио Коболи от Италия в първи кръг. Шампионът на Ю Ес Оупън е един от претендентите за короната на фона не само на сезона си досега, но и на играта му на клей – три от четирите му титли от началото на годината дойдоха именно на тази настилка, включително Буенос Айрес, Барселона и Мадрид. Сега, 20-годишният испанец ще се опита да мине отвъд четвъртфиналите, които стигна миналата година, когато отстъпи на Александър Зверев. Жребият за основната схема обаче отреди на Алкарас нечакан евентуален съперник на полуфиналите в лицето на двукратния шампион Новак Джокович. Сърбинът, който ще се бори за рекордна 23-а титла от Шлема, с което да поведе на Надал в голямото съперничество помежду им, и в това да се превърне в първия играч, който е трикратен носител на кариерния Голям шлем. Джокера, трети поставен, ще стартира срещу американеца Александър Ковачевич.

Вторият в схемата при мъжете Даниил Медведев, който наскоро изуми самия себе си, печелейки първа титла на клей в кариерата, триумфирайки на Мастърса в Рим, ще играе на старта с квалификанта Тиаго Сейбот Уайлд от Бразилия. Финалистът от миналата година Каспер Рууд започва срещу квалификанта Елиас Имер. Петият в схемата Стефанос Циципас, вицешампион от 2021, ще се изправи срещу Иржи Весели от Чехия. Любопитните срещи от първи кръг включват изцяло американският сблъсък между Макдоналд и Себастиан Корда (24), Давид Гофен – Хуберт Хуркач (13), Адриан Манарино – Юго Умбер и Филип Краинович – Франсис Тиафо (12).

Първата ни ракета Григор Димитров е поставен под номер 28 и ще започне участието си във френската столица срещу квалификанта Тимофей Скатов от Казахстан. Във втори евентуално го чака победителят от мача между финландеца Емил Руусувуори и представителя на домакините Грегоар Барер, а в трети потенциален съперник е осмият в схемата Яник Синер. Григор никога не се е представял особено силно на Ролан Гарос в кариерата си, като има едва едно достигане до осминафиналите – през 2020, когато отстъпи в три сета на Циципас. Миналата година той отпадна в трети кръг, надигран по категоричен начин от Диего Шварцман. Българинът обаче влиза в надпреварата в добра форма, след като стигна до първи финал от 5 години насам на турнира в швейцарския град Женева, където загуби от чилиеца Николас Джари. Другите ни двама представители при мъжете – Димитър Кузманов и Адриан Андреев, не стигнаха до основната схема. Мико отпадна в първи кръг, докато Андреев две постигна две победи, но отстъпи на последното стъпало от Дженаро Алберто Оливиери от Аржентина.

При жените двукратната шампионка Ига Швьонтек, която миналата година се справи с Коко Гоф на финала, разсея съмненията след получената травма на крака в мача й с Елена Рибакина на турнира в Рим, която постави под въпросителна защитата на титлата в Париж. Световната номер 1 от Полша обаче заяви на пресконференция, че проблемът в крака й не би трябвало да й създава проблеми. Швьонтек започва защитата на трофея срещу испанката Кристина Букса. Рибакина, действаща шампионка на Уимбълдън, е потенциална опонентка на полската тенисистка в полуфиналите. Четвъртата поставена казахстанка, която триумфира в Рим, стартира с квалификантката Бренда Фрухвиртова.

Втората в схемата Арина Сабаленка, която започна годината с първа титла от Шлема на Аустрелиън Оупън, открива с мач срещу Марта Костюк от Украйна. Третата поставена Джесика Пегула има любопитен сблъсък на старта – жребият й отреди двубой с нейната сънародничка и бивша финалистка в Мелбърн Даниел Колинс. Пегула ще има труден път в турнира, като във втори кръг може да играе с френската ветеранка Ализе Корне, а в трети – с 28-та в схемата Елизе Мертенс от Белгия. Петата поставена Каролин Гарсия от Франция ще се опита да зарадва домакините с успешно начало срещу китайката Синю Уан. Вицешампионката Гоф, която е шеста в схемата, играе на старта с Ребека Масарова от Испания. Сред интригуващите сблъсъци в първи кръг при дамите са този между бивши шампионки от Шлема – Виктория Азаренка (18) и Бианка Андрееску, Леся Цуренко – Барбора Крейчикова, Мария Сакари (8) – Каролина Мухова и Каролина Плишкова (16) – Слоун Стивънс.

Най-добрата ни тенисистка Виктория Томова ще играе за втори път в основната схема на Откритото на Франция в кариерата си. Тя започва участието си с двубой срещу 23-та в схемата Екатерина Александрова от Русия. При победа над Александрова, Вики ще се изправи срещу „щастливата губеща“ Нао Хибино или Анна-Лена Фридзам, а съперничка в трети може да бъде 14-та в схемата Беатрис Хадад Мая от Бразилия. Миналата година Томова, която влезе като „щастлива губеща“, отпадна още на старта от Колинс с 0-6, 4-6. Сесил Каратанчева, която се завърна в игра след дълго отсъствие извън корта, постигна един успех в квалификациите, но приключи участието си с поражение от Камила Осорио от Колумбия в мач, в който взе само един гейм.

Общият награден фонд в тазгодишното издание на Ролан Гарос е 49 600 000 евро, което е с увеличение с 12.3% в сравнение с 2022. Победителите при мъжете и жените ще си тръгнат с чекове за 2 300 000, а финалистите с по 1 150 000 евро. Достигането до първи кръг на сингъл носи на всеки класирал се за основната схема по 69 000 евро. /БГНЕС