Цинуън Джън и Арина Сабаленка ще се изправят една срещу друга във финала на Откритото първенство на Австралия по тенис при жените. Спорът за титлата е в събота, 27 януари, от 10:30 часа българско време.

Сабаленка е действаща шампионка в Мелбърн и ще се опита да вдигне втора поредна корона от надпреварата. До момента втората в световната ранглиста беларускиня се представя на много високо ниво, като няма загубен сет до момента, печелейки последователно срещу Ела Зайдел, Бренда Фрухвиртова, Леся Цуренко, Аманда Анисимова, Барбора Крейчикова и носителката на трофея от Ю Ес Оупън Коко Гоф. Сабаленка ще се опита да стане първата тенисистка, която защитава титлата си от турнира след сънародничката си Виктория Азаренка, която го стори през 2013 във финала с Ли На от Китай.

Пътят за 12-та поставена в схемата Джън бе по-труден, като китайката, играеща на първия си финал в турнирите от Големия шлем, се нуждаеше от три сета, за да спечели срещу сънародничката си Яфан Уан и Анна Калинская, а на полуфиналите срази преминалата през квалификациите Даяна Ястремска с 6-4, 6-4. Джън ще се опита да повтори постижението на На от Аустрелиън Оупън 2014, превръщайки се във втората китайка с титла от Шлема.

Джън и Сабаленка имат един единствен официален мач помежду им – той бе сравнително скоро, на четвъртфиналите на Ю Ес Оупън, когато представителката на Беларус постигна категоричен успех с 6-1, 6-4.

Победителката в съботния финал ще си тръгне с чек за над 2 110 000 щатски долара, а подгласничката с малко над 1 150 000. /БГНЕС