Руснакът Даниил Медведев направи впечатляващ обрат и се наложи над германеца Александър Зверев с 5:7, 3:6, 7:6 (4), 7:6 (5), 6:3 във втория полуфинал на Откритото първенство на Австралия по тенис. Мачът продължи точно 4 часа и 18 минути. Това бе вторият мач в турнира, в който руснакът наваксва изоставане от два сета след успеха над финландеца Емил Руусувуори. Това ще бъде и трети финал за Даниил Медведев в Мелбърн, като той загуби първите два от Новак Джокович и Рафаел Надал.

Това бе 19-и мач между двамата и дванадесета за Зверев, като тя е една от най-ценните, тъй като е постигната на такъв етап на турнир от Големия шлем.

Зверев започна много силно мача, като поведе в първия сет с 4:1 след два пробива. Медведев обаче не беше каза последната си дума и взе едно подаване на съперника си, като успя да изравни за 5:5. Тук отново германецът взе инициативата и проби за трети път руснака в сета, а след това при свой сервис спаси две брейк точки и успя да затвори частта още при първия си сетбол - 7:5.

Първата ракета на Германия бе водещият тенисист и във втория сет. Той направи пробив в петия гейм, за да поведе с 3:2, а след това го затвърди, като спечели подаването си. Зверев направи още един пробив за 6:3, което му даде възможност да сервира в началото на третата част.

Третият сет бе най-равностоен. В него всеки взимаше без проблеми подаването си, като Медведев стигна до първа възможност да пробив в деветия гейм, но Зверев успя да се защити и след това да спечели. Така се стигна до тайбрек. В него съперниците си размениха по два мини пробива до 4:4. Тогава обаче дойде времето на руснакът, който взе още веднъж сервиса на Зверев, а след това спечели двете си подавания за 7:4, с което остана в мача.

Драматичен в четвъртия сет бе седмият гейм, в който Медведев имаше две възможности за пробив, но Зверев отново намери сили да се спаси и да не допусне за загуби подаването си. 

Стигна се до нов тайбрек, който също вървеше равностойно в началото. Зверев показа завидна психика, като направи ас със скорост 211 км/ч. Медведев допусна нетипична двойна грешка за 4:5, като съперникът му имаше да направи две точки на свой сервис. Руснакът обаче бе по-активен, като взе първата, с невероятен късмет спечели и втората, а след това затвори частта с ас за 7:5. Това бе шести пореден спечелен тайбрек за Медведев срещу Зверев.

В петия сет играта тръгна с позната размяна на геймова до 2:2. В петия Медведев стигна до две точки за пробив при наивна грешка на Зверев на мрежата, като последният в яда си я удари с ракетата и се наложи да бъде фиксирана, преди да бъде подновена играта. Германецът спаси двете възможности с хубави сервиси, но рухна при третата, което беше и първият пробив на Медведев едва в последната част на мача. При 5:3 руснакът стигна до мачбол и успя да го оползотвори, след като Зверев стреля в мрежата и топката излезе извън корта.

"В един момент бях загубен. В първия сет и двамата не играхме добре, а във втория той беше много по-добър от мен. Направи два пробива, а аз нямах никакъв шанс. В третия сет си казах, че ако загуби този мач, искам да падна гордо, да съм се борил. Така започнах да правя по-добри удари, получаваха ми се нащата. Бях уморен, а го гледах него и нямах чувството, че той е в това състояние. Затова и не исках да имаме дълги разигравания по 40 удара, опитах се да бъда по-агресивен и ако стане, стане", каза Даниил Медведев след драматичния успех. "Надявам се да направим шоу със Синер във финала и да се забавляваме и двамата", пожела си той.

Даниил Медведев и Яник Синер до момента са изиграли 9 мача помежду си, като руснакът е спечелил 6 от тях. Интересно е обаче, че руснакът е спечелил първите 6 срещи, а в последните три неизменно победител е Синер. Италианецът се наложи и на полуфинала на финалния Мастърс за миналия сезон в Торино с 6:3, 6:7 (4), 6:1./БТА

Снимка: БГНЕС