Казахстанката Елена Рибакина продължава да демонстрира отличната си форма и днес тя победи на старта на турнира за жени в Доха (иначе втори кръг, след като в първия почива) китайката Лин Чжу с 6:1, 6:2. Само преди два дни триумфира убедително и на турнира в Абу Даби, където се справи категорично с Дария Касаткина.

Тя се нуждаеше точно от 60 минути, като поведе с 3:0 в първия сет, а общо във всяка от частите й бяха нужни по два пробива. Касаткина дори опита атаки от задна линия във втория сет, които също се случиха срещу обърканата китайка.

Явно в момента в най-добрата си форма, Рибакина завърши със седем аса и загуби само три точки при първия си сервис. От друга страна не допусна нито една една точка за пробив през целия мач и реализира четири от седем такива възможности. Нейната следваща съперничка е Ема Наваро (САЩ), номер 16 в схемата на турнира. Наваро днес се справи също без кой знае какви проблеми с Елизе Мертенс (Белгия) с 6:1, 6:3.

Номер 2 в схемата на турнира Коко Гоф (САЩ) отпадна още на старта в столицата на Катар. Тя се предаде на Катерина Синиакова (Чехия) с 2:6, 4:6, а от поставените приключва на този етап и Мария Сакари. Гъркинята, която е номер 7 в схемата, трябваше да се предаде в три сета на младата чешка сензация Линда Носкова след 6:3, 6:7 (2), 5:7. Носкова влезе малко тромаво в мача и сервисът й изглеждаше неуверен, но пробив, който направи за 5:5 във втората част, обърна хода на срещата. Тя влезе на скорост в тайбрека с 5:0, което нямаше как да бъде преодоляно. В третата двете играха много стабилно и сигурно, като Носкова нанесе своя удар при 6:5 и след това взе подаването си.

Наоми Осака продължава с връщането си при най-добрите. В първия кръг тя отстрани Каролин Гарсия (Франция), а вече е в третия, след като днес се справи с Петра Мартич (Хърватия) в два сета – 6:3, 7:6 (11:9). В първия сет японката направи няколко перфектни отигравания, които напомниха за периода й преди майчинството. Във втората част грешки в двете посоки изпратиха срещата в тайбрек, където Осака изоставаше, но в крайна сметка измъкна волева победа.

Тези, които се надяваха, че Осака ще се изправи срещу партньорката си на двойки от миналата седмица Онс Жабюр в следващия кръг бяха разочаровани, че тунизийката отстъпи на украинката Леся Цуренко в два сета. Цуренко победи с 6:3, 6:2. Жабюр изглеждаше разстроена и понякога изпитваше болка на корта. При една от смените, докато седеше на стола си, тя клатеше глава, очевидно разочарована от нивото си на игра или от болка, която нямаше как да преодолее.

Китайката Чжън Цинвен, номер 5 в схемата, преодоля Магда Линете (Полша) с 6:2, 2:6, 6:3. Елена Остапенко (Латвия) и номер 8 в решетката, нямаше проблеми с Анхелина Калинина (Украйна) – 6:0, 6:3.

Лейла Ани Фернандес (Канада) се справи с Паола Бадоса (Испания) с 0:6, 6:2, 6:3, а Даниел Колинс (САЩ) отива напред след 6:4, 7:5 над Мари Бузкова (Чехия).