Сръбският тенисист Новак Джокович беше удостоен с наградата за най-добър спортист за 2024 година на Световната спортна академия "Лауреус" (Laureus World Sports Academy) на церемония, която се проведе в испанската столица Мадрид.

Джокович печели отличието за пети път и се изравни по този показател с швейцарската тенис легенда Роджър Федерер. Преди това сърбинът е вземал статуетката през 2012, 2015, 2016 и 2019 година. През миналия сезон той стана шампион на три турнира от Големия шлем - Откритото първенство на Австралия, "Ролан Гарос" и Откритото първенство на САЩ.

Сърбинът беше награден от седемкратния шампион в Националната футболна лига (НФЛ) Том Брейди.

"Наистина съм благословен да бъда победител сред тези спортни легенди, но също и като поддръжник и почитател на "Laureus Sport for Good", тъй като аз също вярвам в силата на спорта да прави разликата в света. И накрая, тази статуетка "Лауреус" е невероятна, защото представлява нещо повече от спортно постижение", каза Джокович.

В номинацията за Спортист на годината Джокович победи световния рекордьор в овчарския скок Арманд Дуплантис (Швеция), футболистите Ерлинг Холанд (Норвегия) и Лионел Меси (Аржентина), световния шампион в спринта на 100 метра Ноа Лайлс (САЩ) и трикратният шампион във Формула 1 Макс Ферстапен (Нидерландия).

Подобно на носителя на тази награда през 2023-а Лионел Меси, Джокович показва не само спортно величие, но дълголетие на върха на своя спорт, което поставя нови стандарти за тези, които го следват.

Носителката на "Златната топка" при жените Айтана Бонмати (Испания) бе признат за най-добър спортистка на годината. Английският футболист на Реал Мадрид Джуд Белингам спечели номинацията за "Пробив на годината". За най-добър отбор на годината беше избран Испания - световен шампион по футбол за жени.

Американската звезда на спортната гимнастика Симон Байлс беше удостоен с наградата за завръщане на годината след появата й отново в спорта след двугодишна пауза.

Испанската тенис легенда Рафаел Надал получи статуетката в категория "Laureus Sport for Good".

36-годишният Джокович е световен номер 1 с 98 титли от турнирите от АТП, включително 24 от Големия шлем, което е рекорд на сингъл при мъжете. Той е бронзов олимпийски медалист (Пекин 2008) и носител на Купа "Дейвис" (2010).

Наградата "Лауреус" е учредена през 1999 година от международни фондации с участието на няколко генерални партньори - известни компании в света на бизнеса. На първия етап кандидатите се избират от спортните медии, след което се провежда гласуване сред 50-е членове на академията, които са известни в миналото спортисти./БТА