Новак Джокович очаква с нетърпение предстоящите няколко месеца в своята вече легендарна тенис кариера. Световният номер 1 казва, че гледа на "Ролан Гарос", "Уимбълдън", Летните олимпийски игри в Париж 2024 и Откритото първенство на САЩ като "най-важните турнири“ през тази година за него, с особен фокус върху петата си Олимпиада.

"Надявам се, че ще мога да играя най-добрия си тенис на Олимпиадата", каза Джокович на пресконференция, след като беше удостоен за пети път с наградата "Спортист на годината" на Спортната академия "Лауреус" в Мадрид.

"В крайна сметка кой знае дали ще получа още един шанс да играя на Олимпийските игри, те са само на всеки четири години. Наскоро казах, че наистина искам да играя поне до Олимпийските игри в Лос Анджелис 2028, но никога не се знае на този етап какво може да се случи или докъде мога да стигна. Ще се опитам да използвам този шанс възможно най-добре", заяви сърбинът.

36-годишният Джокович спечели бронз в Пекин 2008, но оттогава не се е качвал на подиума при следващите си три олимпийски участия. Той няма да играе на турнира "Мастърс" в Мадрид през следващите две седмици, но възнамерява да стартира в Рим преди "Ролан Гарос", който ще започне на 25 май.

Сърбинът коментира предстоящото си пето участие на Олимпиада във френската столица

"Ако не мислех, че златен медал е възможен, вероятно нямаше да участвам на Олимпийските игри. Трябва да вярваш, че всичко е възможно в живота. Олимпийските игри са най-старото и най-престижното спортно събитие в историята на спорта. Огромна чест е да представям Сърбия на Олимпийските игри. Надявам се, че ще бъда здрав и във форма", завърши той.