Световният номер 1 в тениса Новак Джокович ще започне участието си на турнира от сериите "Мастърс" в Рим, като това е първо негово участие след отпадането от норвежеца Каспур Рууд на полуфиналите в Монако. Сърбинът е доволен от новия формат на турнирите "Мастърс", които се провеждат за период от 12 дни.

"Програмата ми не включваше участие на турнира в Мадрид. Планът беше да дойда направо в Рим", отговори Джокович на въпрос защо не е бил да силния турнир в испанската столица. "Работих добре физически в последно време. Имах време за почивка и за тренировки. Пристигнах тук преди два дни, за да тренирам на централния корт. Различно е да тренираш с играчи от най-високо ниво, отколкото със спаринг партньори. Играх с Григор Димитров във вторник и с Холгер Руне в сряда. Това беше отлична възможност да открия усещането на корта. Мисля, че съм на прав път, за да бъде във върхова форма за "Ролан Гарос". Надявам се в Рим да играя по-добре, отколкото в Монте Карло. За първи път Мадрид и Рим се провеждат в две седмици, като Индиън Уелс и Маями. Това дава повече време за възстановяваме след мачовете, което е идеално за мен", призна носителят на 24 титли от турнирите на Големия шлем.

"В момента работя с кондиционния треньор Гебхард Грич, с когото съм работил дълги години. Не ми трябваше много време да се адаптирам към програмата му. Доволен съм от тренировките ми в последните две седмици, от подготовката ми за "Ролан Гарос", "Уимбълдън" и Олимпийските игри. Това е блокът, за който се готвя", каза още сърбинът.

"Да играеш срещу Рафаел Надал е едно от най-големите предизвикателства на корта. Играл съм срещу него повече от всеки друг. Той обича да застава много назад в корта. Има моменти, в които не прави грешки. Той е стена, невероятен атлет. Упоритостта и интензивността му са рядко срещани в историята на спорта. Сигурен съм, че "Ролан Гарос" ще бъде много емоционален за него, както беше Мадрид и вероятно Рим. Но в Париж ще е още по-впечатляващо заради рекордите му", каза Джокович за големия си съперник Надал.