Лас Вегас ще приеме нощно състезание от Формула 1 по емблематичния район Стрип през 2023, като шефът на най-престижната автомобилна надпревара окачестви събитието като „невероятен момент“.

Гран При-то се завръща в града за първи път от 1982-а насам и ще стане третото състезание в САЩ в календара на Ф1 за следващия сезон заедно със стартовете в Маями и Остин. „Това е невероятен момент за Формула 1, който демонстрира огромната атракция и израстване на нашия спорт с трето състезание в САЩ. Лас Вегас е дестинация, известна по света със своето вълнение, гостоприемност, тръпки и, разбира се, популярния Стрип. Няма по-добро място за каране за Формула 1 от глобалната столица на развлекателността в света“, каза президентът на Ф1 Стефано Доменикали.

Състезанието ще се проведе през нощта, в събота през ноември. Пистата ще бъде дълга 6.12 км от старт до финиш, като най-високите очаквани скорости ще бъдат над 342 км/ч. Стартът ще се проведе сред най-известните забележителности, хотели и казина на града.

Ще се състои от 50 обиколки с три главни прави и 14 завоя, включително високоскоростна поредица от завои и единична секция за шикани. „Емблематичната Лас Вегас и Формула 1, апогеят на автомобилните спортове, е идеалният брак между скорост и блясък“, сподели президентът на собствениците на Ф1 Liberty Media Грег Мафей.

Лас Вегас на два пъти домакинства на състезания от календара на Ф1 през 1981 и 1982 на паркинга на хотела Caesar Palace, след като Watkins Glen в Ню Йорк загуби правата си след две десетилетия. Гран При на Маями дебютира тази година на 8 май, докато състезанието в Остин, Тексас е насрочено за 23 октомври. Известната автомобилна писта в Индианаполис преди бе домакин на Гран При в САЩ между 2000-2007.

Тази година ще бъде първият път от 1984-а насам, когато Далас и Детройт са домакини на състезания от Ф1, в който САЩ приема два старта от календара.