Макс Верстапен увеличи преднината си на върха във Формула 1 на 46 точки с победа в Гран при на Канада, но неговият бивш съотборник Карлос Сайнс му даде много сериозен отпор в заключителните обиколки и двамата направиха "истинско състезание".

Автомобил на сигурността скъси дистанцията помежду им 16 обиколки преди края, а световният шампион удържа по-бързия от него Сайнс на второто място и спечели с разлика от 0.993 секунди.

"Беше трудно. Очаквах да бъда малко по-бърз, но като че ли скоростта този път бе при Карлос. По-трудно беше, отколкото очаквах. Изпълнихме си стратегията и за наше щастие тя даде резултат. Просто беше правилната. При второто спиране имах по-нови гуми и скъсявах постепенно дистанцията с Карлос, но не бях сигурен дали ще успея наистина да го настигна", заяви цитирания от БТА Верстапен на пресконференцията след състезанието.

"След това излезе автомобил на сигурността и не бях изобщо доволен, защото и той получи възможност за смяна. Личеше си, че беше по-бърз от мен. В последните 15 или 16 обиколки бях на лимита и беше много важно да не допускам грешки. Стана истинско състезание. Във Формула 1 винаги е по-добре да натискаш газта докрай, вместо да мислиш постоянно за гумите си".

"Внимавах най-вече в излизането от завоите, след които той разполага с DRS. Както казах вече, най-важно бе да не допускам грешки. Знаех, че Карлос елиминира по десета от секундата при най-малкото невнимание и това може да му бъде достатъчно да ме изпревари в някоя DRS зона".

С победата си Верстапен вече води почти с две победи срещу съотборника си Серхио Перес, който не успя да завърши в Монреал заради механичен проблем в осмата обиколка. Самият нидерландец смята, че през този сезон нещата се развиват в негова полза.

"Има още доста време. Знам, че разликата е доста голяма, но нещата се променят бързо. Сами видяхте, че до третото състезание изоставах с 46 точки. Трябва да запазя хладнокръвие, да бъда концентриран и да продължаваме да подобряваме болида, защото днес (в неделя) не бях най-бърз на трасето", каза още той.